Милиони останаха без ток и газ в Турция

Симон Фоксмън, Bloomberg

10:30 | 7 февруари 2023
Обновен: 11:32 | 7 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Над 4 хиляди са загинали след две от най-мощните земетресения от десетилетия насам в Турция и Сирия. Милиони останаха без електрозахранване, газоподаване и гориво през мразовитата нощ със силен снеговалеж. Опасенията са, че броят на загиналите ще расте докато спасителите претърсват развалините на разрушените сгради.

Австралийската централна банка повиши основната си лихва до 3,35% от 3,1% както и очакваха повечето икономисти. След съобщението местният долар и доходността по облигациите скочиха, а в изявлението си, централната банка подчерта, че вероятно ще са нужни по-нататъшни увеличения на лихвите и през идващите месеци.

Заплатите в Япония са се повишили през декември с най-бързите темпове от 36 години насам. Скокът надвишава значително прогнозите на икономистите. Номиналното възнаграждение  е нараснало с 4,8% на годишна база, а зимните бонуси са повишили заплащането на работещите. Данните вероятно ще повишат натиска над BOJ да намали мерките си за контрол на кривата на доходността.

Bloomberg научи, че САЩ се готвят да въведат 200% мита върху произведения в Русия алуминий още тази седмица. Толкова високи мита на практика ще сложат край на американския внос на метала от Русия. Някои източници казаха, че Вашингтон иска да засили натиска над Москва с навлизането на войната в Украйна във втората ѝ година. Налице са опасения за странични щети за американската индустрия.

Президентът на Фед-Атланта, Рафаел Бостик каза, че силният доклад за заетостта през януари би могъл да означава, че централната банка ще трябва да увеличи лихвите с оглед на по-висок пик. Бостик добави, че основният му сценарий остава непроменен за лихви на ниво от 5,1%. Това е в синхрон със средната декемврийска прогноза на Фед. Председателят на Фед Джей Пауъл ще даде ексклузивно  интервю пред водещия от Bloomberg Дейвид Рубинстайн по-късно днес.

Британският премиер Риши Сунак планира незабавни промени в своя кабинет още днес. Това е опит за рестартиране на управлението му след трудните първи 100 дни. Bloomberg научи, че ще бъде посочен нов водач на консерваторите след данъчния скандал с Надим Захави преди повече от седмица. Очаква се и разделяне на министерството на бизнеса, енергетиката и стратегиите в индустрията. Правителството отказа коментар.