Стотици жертви на земетресението в Турция и Сирия

Лора Райт, Bloomberg

11:00 | 6 февруари 2023
Обновен: 12:17 | 6 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Едно от най-силните земетресения поразило Близкия изток от години насам отне живота на стотици хора в Турция и Сирия. Земетресението с магнитуд 7,7 е ударило преди зазоряване недалеч от турския град Газиантеп. Властите съобщават за 76 жертви в Турция и 237 души загинали в Сирия като разрушенията са основно в пограничния район, където има милиони бежанци.

Разпространено беше съобщение, че на заместник управителя на BOJ Масайоши Амамия е предложено да стане следващия управител на централната банка. Nikkei пише, че правителството и управляващата коалиция са провели дискусии с Амамия относно поемането на поста на Харухико Курода, чийто мандат изтича през април. Но заместник говорителя на японското правителство отрече съобщението.

Директорът на Международната агенция по енергетика заяви, че е възможно Китай да отбележи по-силно от очакваното възстановяване и да увеличи търсенето на петрол и природен газ. Пред Bloomberg изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол каза, че очаква Китай да повиши търсенето на петрол с прогнозираните почти 2 милиона барела дневно още тази година.

"Ако се осъществи умерено възстановяване на китайската икономика,  ние очакваме тази година половината ръст в търсенето на петрол да се дължи само на Китай. И това е при умерено възстановяване, а някои международни финансови институции твърдят, че китайската икономика е по-силна от очакваното. Това ще увеличи натиска за повишение на търсенето", каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ.