Десетки са загинали след мощно земетресение в югоизточна Турция

Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер е ударил в 04:17 местно време (01:17 GMT) на дълбочина от 17,9 километра близо до град Газиантеп

07:23 | 6 февруари 2023
Обновен: 09:16 | 6 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мощно земетресение удари район в югоизточна Турция, близо до сирийската граница, убивайки десетки хора, съобщиха местните власти.

Геоложката служба на САЩ съобщи, че трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер е бил усетен в 04:17 местно време (01:17 GMT) на дълбочина от 17,9 километра близо до град Газиантеп.

В Турция официални лица потвърдиха за поне 76 смъртни случая досега. Засегнати са десет града в страната.

В Сирия са загинали най-малко 42 души, съобщават държавните медии.

Има опасения, че броят на жертвите ще нарасне рязко в следващите часове.

Много сгради са се срутили и спасителни екипи са изпратени да търсят оцелели под огромни купчини развалини.

Турският вътрешен министър Сюлеймон Сойлу каза, че са засегнати 10 града: Газиантеп, Кахраманмарас, Хатай, Османие, Адияман, Малатия, Шанлиурфа, Адана, Диарбекир и Килис.

В провинция Малатия, североизточно от Газиантеп, най-малко 23 души са били убити, казаха местни власти. В Шанлиурфа, на изток, има 17 смъртни случая. Още смъртни случаи бяха обявени в Диарбекир и Османие. Турски кореспондент на BBC в Диарбекир съобщи, че търговски център в града се е срутил.

Трусът е усетен и в Ливан и Кипър.

Рушди Абалуф, продуцент на Би Би Си в ивицата Газа, каза, че в къщата, в която е отседнал, е имало около 45 секунди на слаби трусове. Турските сеизмолози оцениха силата на труса на 7,4 по Рихтер.

Те казаха, че втори трус е ударил региона само минути по-късно. Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

През 1999 г. над 17 000 души загинаха, след като мощен трус разтърси северозападната част на страната.