Силно земетресение разлюля Япония

Вони Куин, Bloomberg News

09:30 | 17 март 2022
Обновен: 10:25 | 17 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Силно земетресение от 7,3 по Рихтер разтърси в четвъртък вечерна местно време Северна Япония до префектура Фукушима. Има най-малко 4 жертви и десетки пострадали. Влак-стрела излезе от релсите в региона, но жертви нямаше. Засегналият район бе опустошен от земетресение и цунами през 2011г, когато загинаха 1600 души.

Япония ще отнеме статута на най-облагодателствана нация на Русия и ще я лиши от основни права в Световната търговска организация, като увеличи наказателните мерки на Токио за Москва заради инвазията в Украйна. Премиерът Фумио Кишида определи руската агресия като нечовешка. Япония планира и да замрази активите на още руски олигарси и да създаде система за прием на бежанци от Украйна.

Трибунал на ООН нареди на Русия да прекрати операциите си в Украйна в решение, което в момента едва ли ще доведе до реални последици. Международният наказателен съд установи, че Украйна има право да не бъде обект на военни операции от Руската федерация. Ако Москва не изпълни решението на съда, върховният съд на ООН има право да внесе въпроса в Съвета за сигурност.