Boeing съкращава 2 хил. служители в HR отделите и финансовите звена

Компанията има план за преструктуриране, който ще отстрани неефективните позиции, като междувременно разширява други отдели

16:35 | 7 февруари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Ryder/Bloomberg
Снимка: David Ryder/Bloomberg

Boeing планира да съкрати служителите във финансовите отдели и от отделите за човешки ресурси през 2023 г. Съкратените служители ще са около две хиляди, съобщават от компанията, цитирани от MarketWatch.

„Очакваме около две хиляди съкращения, предимно в отделите на финансите и човешките ресурси“, заяви Boeing в изявление в понеделник. „Въпреки че никой не е уведомен за загуба на работа, ние ще продължим да споделяме информация прозрачно, за да позволим на хората да планират“, добавят от компанията.

Дружеството, което наскоро премести централата си в Арлингтън, Вирджиния, заяви, че очаква „значително да увеличи“ общата работна сила през годината.

„Увеличихме работната сила на Boeing с 15 хиляди миналата година и планираме да наемем още 10 хиляди служители тази година с фокус върху инженеринга и производството“, се казва в изявлението.

Общата работна сила на Boeing възлиза на 156 хиляди служители към 31 декември 2022 г., съобщават от компанията.

Seattle Times обяви, че Boeing, който е един от най-големите частни работодатели в щата Вашингтон, планира да възложи около една трета от елиминираните позиции на Tata Consulting Services в Бенгалуру, Индия.

Майк Фридман, старши директор по комуникациите, заяви пред Times, че другите позиции ще бъдат премахнати, тъй като компанията прави съкращения в услугите за поддръжка на финанси и човешки ресурси.

„С течение на времето някои от нашите корпоративни функции се разраснаха доста. И с този растеж има тенденция да идват бюрокрация или различни системи, които са неефективни“, казва Фридман. „Така че рационализираме“, добавя той. 

The Times съобщи, че около 1500 от приблизително 5800 финансови позиции на компанията ще бъдат съкратени, с още до 400 съкращения на работни места в човешките ресурси, което е около 15% от общия персонал на отдела.