Калхун: Boeing 777Х ще се конкурира сам със себе си

Дейвид Калхун, директор на Boeing

08:30 | 2 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Фантастично е, че съм тук, благодаря за поканата. Страхотно е да си тук в деня, когато предавате последния в историята 747 на клиента си. Какво чувствате като директор на Boeing?

Благодаря, че дойдохте. Усещането е изключително. Този самолет бе символ на иновациите в страната и компанията, лети от много дълго време, над 50г. И ще лети още 50г. Така че не го приспиваме. Просто сме направили последния.

Има голям символизъм. Ще го усетите на тържествата. Хората – всички механици, които са го докосвали, всички хора в Boeing.

Вижте, всички празнуват.

Каква е тайната на успеха на Boeing 747? Казвате, че е променил авиацията и света. Как стана?

Лидерство, особено в онази епоха, която бе водена от големите визии.

Големите визии. Ще направим най-големия самолет, който ще има 4 двигателя. Ще се храним на борда. Ще променим всичко в авиацията. Ще направим тези седалки по-достъпни отпреди, за да може да свържем повече хора по света.

Вярвам, че този самолет допринесе за това. Допринесоха и инженерите и механиците. Хората, които се захванаха с тази работа и дадоха всичко от себе си, преминаха всички граници и преодоляха всички трудности в разработката му, за да направят такъв продукт.

Те го направиха за изключително кратко време. Само 2 години и половина и поръчката до първия му полет през 1969г. Хората, които го направиха бяха наречени Невероятните заради това, което постигнаха. То беше невероятно. Има ли я още тази ДНК в Boeing? Духът на иновациите, на „всичко може“, на хората, на които са им казвали да се прибират у дома, изпращали ги, а те обикаляли завода и се връщали, за да довършат работата си. Има ли ги още тези неща?

Това е един от най-добрите въпроси, който може да ме попита някой. Отговорът е да.

Ще се изненадате колко програми представям на екипите на място, за които казваме, че ще променят света. Ще се изненадате колко са много. Всички сме минали по този път.

След като спрем да правим този модел, започваме 777Х. Той вече е готов. През 2025г ще стане двумоторната версия на този самолет. Ще има всички неща, но по-ефективно отпреди и ще се конкурира сам със себе си в този сегмент.