Заплатите на водещите банкери в Азия се понижават с 50%

Причините за това са сушата на пазара, ускорението на инфлацията и нуждата от свиване на разходите

12:55 | 30 януари 2023
Автор: Кати Чан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите банкери в Азия в най-големите фирми на Wall Street получават най-лошите си печалби от финансовата криза преди повече от десетилетие, според хора, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Средно възнагражденията на управляващите директори в банки, включително в Goldman Sachs, Morgan Stanley и Bank of America, се понижават с общо между 40 и 50%, като изплащанията за старши директори спадат с между 800 хиляди долара и 1,5 милиона долара, а на управляващите директори с между 600 хиляди долара и един милион долара, посочват източници, пожелали да запазят анонимност.

Компенсациите на звездите в сферата се понижават с 20% или по-малко след историческата 2021 г., като някои все пак ще приберат около два милиона долара. Цифрите отразяват широките тенденции в големите фирми на Wall Street в Азия, твърдят запознатите лица. Заплащането може да е различно за определени групи продукти и държави.

Глобалните инвестиционни банки сега настояват да задържат разходите си, след като увеличиха персонала си през последните няколко години на фона на битката за таланти и ускорението на инфлацията. Въпреки че Азия е най-големият им пазар за растеж от години, съкращенията на работни места се увеличиха и се очаква тежките новини за бонусите да помогнат за по-нататъшно намаляване на броя на служителите.

Goldman съкрати 3200 работни места в световен мащаб и направи два кръга съкращения в Азия от септември насам във всички отдели. Съкращенията в инвестиционното банкиране в първия кръг включваха предимно фокусирани върху Китай банкери.

Бизнесът в Китай беше силно засегнат от регулаторните репресии и политиката на нулев Covid. Най-тревожен се оказа ходът на Пекин да ограничи способността на местни компании да продават акции в чужбина, което предизвика спад от 88% в тези сделки миналата година. В световен мащаб приходите от инвестиционно банкиране намаляват с около 50% миналата година при най-големите кредитори.

Говорители на банките са отказали да коментират темата пред Bloomberg.

Таксите от инвестиционно банкиране в Goldman паднаха с 48% до 7,36 милиарда долара, но други подразделения като звената за активи с фиксирана доходност, за валути, суровини и акции се справят много по-добре. В Morgan Stanley приходите от инвестиционно банкиране намаляват наполовина до 5,24 милиарда долара, става ясно от публични документи. 

Като цяло Азия е допринася с около 12% за глобалните им приходи.

Въпреки че някои банки се стремят да намалят разликата в заплащането на банкерите, вместо да съкращават работни места, тъй като сделките може да се възстановят през втората половина на тази година, може да има нови съкращения през 2023 г., смята един от източниците.

Управляващите директори бяха най-тежко засегнати. Общите компенсации на директорите са паднали с около 30% до диапазона от 400 хиляди долара до 600 хиляди долара, докато вицепрезидентите са по-малко уязвими с около 10% до 15% спад спрямо миналата година, казват запознатите лица.

Спадът е особено важен тази година за Goldman, която раздаде рекордни изплащания миналата година, или 20% над пазара.

Не всеки обаче отчита голям спад в заплащането. Националните екипи в Австралия и Корея и тези в областта на чистата енергия, сливанията и придобиванията са се представили по-добре, посочват източниците. Банките също се стремят да задържат нов, най-добре представящ се персонал в очакване на възстановяване на сделките. Citigroup, например, повишава компенсациите за своите младши инвестиционни банкери с цели 15%.