Мегафабрики за прецизна ферментация са бъдещето на млечните продукти

Може ли кравите да стават все по-свещени без човечеството да ги използва за мляко

16:00 | 28 януари 2023
Автор: Агнешка де Соуза
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ново поколение алтернативни протеини обещава да спечели скептичните потребители, като направи млечните продукти, които не са от мляко с животински произход, да бъдат с вкус близък до истинския. Проблемът е, че липсват фабрики, които да ги произвеждат.

Недостигът се запълва от стартиращи предприятия, които изграждат съоръжения, предназначени за прецизна ферментация - технология за култивиране на микроби за производство на млечни протеини, които се съдържат в животинските продукти. Това ще отбележи стъпка напред в заместването на остаряващите фармацевтични обекти, които служат за производство на нови храни, с мащабни производства.

"Съоръженията не са построени за това", казва Марк Уорнър, съосновател на Liberation Labs, която тази седмица обяви, че изгражда фабрика в Ричмънд, Индиана. "Аналогията, която обичаме да използваме, е, че има цял куп нов софтуер, но ние имаме множество стари компютри, на които се работи." 

Тъй като инвеститорите намаляват финансирането, а купувачите избягват растителните бургери или колбаси, прецизната ферментация печели все повече внимание като начин да се възроди успеха на алтернативните протеини и да се ограничи екологичният отпечатък на животновъдството. Beyond Meat Inc. - фирмата, която е символ на движението - може и да изпитва затруднения, но нова вълна от стартиращи компании се стреми да изведе индустрията на следващото ниво.

Миналия месец Liberation Labs набра финансиране в размер на 20 млн. долара, за да построи фабрика в Индиана, която трябва да започне търговско производство до края на 2024 г. Фирмата, сред чиито инвеститори са Agronomics, Siddhi Capital и CPT Capital, иска да задоволи нуждите на компании, които разработват и произвеждат нови протеини, но не разполагат със собствен производствен капацитет. 

По-малко познати от растителните и клетъчните животински протеини, компаниите за прецизна ферментация имат шанс да се справят с незадоволителния отговор на съществуващите предложения.

"Много продукти просто не отговарят на очакванията на потребителите по отношение на вкуса, храненето или цената", казва Роузи Уордъл, партньор в Synthesis Capital, която инвестира в компании за алтернативни протеини. "Необходими са нови технологии, а технологията за прецизна ферментация има голям потенциал."

Сред компаниите за прецизна ферментация са The EVERY Company и Perfect Day Inc, която произвежда млечни протеини и работи с хранителни гиганти като Nestle SA и Starbucks Corp. 

"В момента имаме множество стартиращи компании от типа B2B, които се появяват по цялата верига на стойността от началото до края", казва Уордъл.