Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Измръзване на лозите във Франция носи шанс за родните производители

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, "Бизнес старт", 13.04.2021

11:59 | 13 април 2021
Обновен: 11:59 | 13 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Измръзването на лозята във Франция ще предизвика катаклизъм напазара на вино, което може да се окаже от полза за българските производители. Това стана ясно от разговора с Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В цели райони във Франция е налице обледяване и замръзване на лозята, което ще компроментира реколтата с 60-70% в рамките на една климатично лоша седмица. Загубите в Европа ще са огромни по отношение на френските производители на грозде, но това отваря конкурентна възможност за нашите производители".

"Когато гледаме световните показатели за изменение в цените на хранителните продукти, трябва да отчитаме и европейските. Хубавото е, че в момента европейският пазар е в една много добра кондиция с превес на предлагането, което е почти достигнало до перфектната конкуренция. Това е секторът, който е най-малко засегнат от Covid", обясни гостът. 

"Имаме много изчистени конкурентни взаимоодействия и спекулациите са почти невъзможни. Вероятни си малки пазарни маневри в краткосрочен период в дадени региони и по-малки населени места, но като цяло процесът върви гладко и като по учебник".

"Европейският пазар сам по себе си е доста сериозен конгломерат и някои световни процеси буквално не му вляят, каквато е ситуацията с палмовото масло и ценовите му флуктуации в Централна Азия", допълни Владимир Иванов.

От разговора стана ясно, че при захарта, месото и най-вече свинското, както и при производството на млечни продукти, се наблюдава стабилизация и свръхпредлагане на пазара в ЕС.

"Единственият продукт, където има забележима промяна в цената, това е олиото и се дължи на лошата реколта и неблагоприятните климатични условия през миналата година, както в България, Украйна, Румъния и Черноморския басейн, така и във Франция, Белгия. Намалиха се запасите от зърно, което доведе до 1000 лв. за тон слънчоглед". 

По думите на госта данните от Мексиканския залив са добри и съответно на борсата в Ротердам се наблюдава ценово намаление с около 200-210 долара в рамките на последния месец. 

"Към момента сме свидетели на едно равновесно равнище повече от 20 дни на цена от около 3 лв. на едро".

Във връзка с по-високата цена на слънчогледово олио в някои северозападни български градове Владимир Иванов коментира, че това се дължи главно на по-лошата логистика.

"В малките търговски центрове се прилага една логистика, която се извършва от повече хора, повече обремененост на веригата, повече разходи по трансфера на стоката - нещо, което не е характерно за София. Съмнявам се, че има цена от 4 лв. в големите вериги, тъй като марките на почти всички големи търговски представители продават литър олио почти на цената на едро - 2,97 до 2,98 лв".

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата засегна и темата за временното блокиране на Суецкия канал, посочвайки, че в България ефектът не се е усетил.

"Ние имаме буквално един мъртъв пазар от гледна точка на взаимодействията. В рамките на 10-15 дни имаме изменения в рамките на процент - това от една страна е добре, защото води до някаква стабилност, но от друга - представлява липсващ стимул по отношение на нашите преработватели и производтели".

"Липсата на такъв тип динамика в краткосрочен или средносрочен период е добре, но в дългосрочен аспект е спирачка в развитието на производството", допълни още гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук