Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Субсидовъди и контрабандни вериги за доставка на храни изсмукват българската икономика

Кирил Вътев, съсобственик в "Тандем-В", в "Светът е бизнес", 04.02.2022

21:12 | 4 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

Ако спре вносът на месо до три месеца българските месопреработватели няма да има какво да преработват. Това е въпрос на национална продоволствена сигурност. Ако при една следваща криза се затворят продоволствените коридори, България ще спре много бързо да произвежда, не само месни, но и млечни продукти. Това каза Кирил Вътев, съсобственик в "Тандем-В", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Целият икономически модел на България в аграрния сектор е тотално сбъркан, не от сега, а от много години. У нас няма нито един кооператив, като съвременните европейски кооперативи, които са в синергия по цялата хранителна верига. При нас има антагонизъм".

Ние изнасяме огромни количества зърно за фураж и слънчогледов шрод, като примерно Нидерландия е един от основните клиенти на България, а внасяме от там месо, мляко, семена, торове, препарати, дори компостирана почвена смес, а в сравнение с Нидерландия ние имаме несравнимо повече природни ресурси, подчерта Вътев. "Почти е ликвидирана науката и въпреки че все още имаме световно известни учени в генната наука, разбихме генофонда". 

"Създадени са едни контрабандни вериги, преди по експорта, а сега по импорта. Има хора с виртуални животни, виртуални градини, а реално внасят и продават стока, която се продава като българска, а реално не е. Наложи се един абсурден термин - субсидиовъди. Това е голям бич за българската икономика и аграрния сектор".

Докато у нас не се приеме закон за браншови организации със задължително членство и членовете да се контролират вътрешно, като конкуренти, за лоялно участие на пазара, нямаме шанс нещо да се подобри в аграрния сектор и хранителната промишленост, категоричен бе събеседникът. "Държавата не е в състояние да смогне, защото ситуацията създава богата хранителна среда за корупционни практики и контрабандни канали"

"Проблемите се коренят в начина, по който е извършена националзацията и след това приватизацията. В обръчите от фирми около партиите. Пазят се олигарси, които са приближени до определени политически кръгове, докато в другите страни това го няма. Румъния беше последната срана, която ликвидира тези практики и тръгна много силно напред. Неслучайно български преработватели преместиха производствата си там". 

Най-големият проблем на България, не само във веригата на месото, а и в хранителната индустрия е антагонизмът между участниците в хранителната верига, каза гостът. Пазарът натиска преработвателя, преработвателят натиска доставчика на суровини, доставчикът - животновъда. Докато в цяла Европа, в средата на всяка седмица животновъди и кланици се събират, обсъждат всички компоненти на разходите и коригират цените, по които ще се продава през следващата седмица.  

"Цените в търговската мрежа у нас се променят много трудно, защото хранителите вериги се конкурират помежду си. Единственият подход към хранителните вериги може да бъде пазарен. Политическият подход е изтърван още от начало. България е единствената страна в света, където търговските вериги се допусна да се разпространят в централните части на градовете. По цял свят те са в обособени търговски зони. Това ликвидира огромна част от малките семейни магазини. Ние, производителите на храни, нямаме други партньори, освен търговските вериги. Ние се учим да работим с тях, те - с нас и в това отношение мога да кажа, че има специфичен български модел".     

Инерцията, натрупана до сега, е основната тема да бъде субсидиите, алармира Вътев. "Някой да говори за пазар, за маркетинг, как да сме по-успешни на пазара? Някой да споменава нещо за Зелената сделка, която много скоро ще влезе в сила и ние ще се окажем абсолютно неподготвени?"

"Нашата икономика е в хаос, защото битката между отделните браншови организации е за национална представителност, което е абсолютно безсмислено, както и между работодателските организации. Държавата е една. Колко браншови организации да има в един бранш, за да има ред, дисциплина и самоконтрол, както и ясна информация, както за собственото производство, така и за експорт, импорт. Ние работим буквално на тъмно".

Как работят модерните кооперативи на Запад, каква е тяхната роля, функция и значение? Защо е важен сигнал, че България е единствената европейска държава, която не членува в Копа-Коджека, най-влиятелната Европейска организация на фермерите и техните кооперативи в ЕС и какви са резултатите от това? Каква трябва да бъде ДДС политиката на България и защо намаляването на данъка може да се окаже фискално изгоден ход? Какъв е обемът на българския износ и внос на месо? Как се отрази пандемията на българската месопреработвателна индустрия?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.