Напрежение между Турция и Швеция: Анкара привика шведския посланик

Повод за това станаха демонстрации на привърженици на ППК в Стокхолм, на които беше обесено чучело на президента Ердоган

14:35 | 13 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Турция привика посланика на Швеция, след като привърженици на Кюрдската работническа партия (ПКК) обесиха чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на протест в Стокхолм, съобщава Bloomberg.

Швеция трябва да се справи с тероризма, ако иска да се присъедини към НАТО, посочва Турция, след като марионетката беше провесена за краката пред кметството в шведската столица в четвъртък. Турция също така отмени планираното посещение на председателя на шведския парламент Андреас Норлен в Анкара следващата седмица, докато адвокатите на Ердоган подадоха наказателна жалба в Турция срещу протестиращи в Стокхолм в петък.

„Отново ясно заявяваме, че не е възможно процесът на членство в НАТО да напредне, освен ако не бъдат прекратени дейностите на терористичните организации“, заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калин в изявление в Twitter в четвъртък.

Швеция и Финландия постигнаха напредък към спечелване на одобрението на Анкара за присъединяване към Алианса, но Турция продължава да показва, че все още не е доволна от Швеция, чиито съдилища блокираха екстрадицията на някои заподозрени, издирвани от правителството на Ердоган. Швеция заяви, че не може да изпълни подобни искания, ако противоречат на законови решения, тъй като правителството няма влияние върху съдебната система.

Тъй като в Турция предстоят избори до няколко месеца, правителството на Ердоган се стреми да консолидира националистическата подкрепа, оказвайки натиск върху скандинавските нации да предприемат репресии не само срещу привържениците на ПКК, но и върху свързаните с нея кюрдски „Народни отряди за защита“ (YPG).

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом посочи, че правителството му „иска да запази открит дебат за политическия избор, но категорично осъжда заплахите и изразите на омраза срещу политически служители“.

Турция възразява срещу присъединяването на двете скандинавски страни към НАТО, откакто те кандидатстваха за членство през май след нахлуването на Русия в Украйна. Споразумение, сключено на срещата на върха на блока през юни, позволи на процеса да продължи напред и оттогава 28 от 30 съюзници са ратифицирали присъединяването, като Унгария също се въздържа. Тристранен меморандум, подписан в Мадрид, излага мерки, които Швеция и Финландия трябва да предприемат, за да преодолеят възраженията на Турция.

Членството в НАТО за двете държави би отбелязало значителна промяна в пейзажа на европейската сигурност и би предложило повече защита на балтийските страни на източната граница на алианса. И Швеция, и Финландия преговарят със САЩ за споразумения за сътрудничество в областта на отбраната.