Инфлацията в САЩ се забавя, давайки пространство на Фед за по-плавен ръст на лихвите

Последните данни подкрепят твърденията за достигнат пик на показателя

16:53 | 12 януари 2023
Автор: Реди Пикерт
Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg
Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg

Инфлацията в САЩ се забавя през декември, увеличавайки доказателствата в полза на твърдението, че ценовият натиск е достигнал пика си. Данните предоставят пространство на Федералния резерв да забави темпа на повишаване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се понижава с 0,1% на месечна база – това е първи спад от две години и половина, като той е подхранван основно от по-ниските цени на енергията, показват данни на трудовото министерство на САЩ. Показателят се повишава с 6,5% на годишна база - най-ниското ниво от октомври 2021 г.

Базовата инфлация в САЩ, която изключва цените на хранителните и енергийни продукти, се ускорява с 0,3% през декември на месечна база и с 5,7% на годишна база – отчитайки най-слабия темп на ускорение от декември 2021 г. Икономисти разглеждат показателя като по-добър индикатор за инфлацията в сравнение с основния измерител.

Индексът на

Индексът на потребителските цени сигнализира за достигнат пик на инфлацията. Графика: Bloomberg 

Данните, съчетани с по-ниското от очакваното ускорение на инфлацията от предходните месеци, сочат, че ръстът на цените се успокоява и проправя път за Фед да премине към повишаване на лихвите с четвърт процентен пункт на следващото си заседание. Въпреки това работата на централната банка далеч не е приключила.

Устойчивото потребителско търсене, особено в сектора на услугите, съчетано със затегнатия пазар на труда заплашват да продължат да оказват натиск върху цените.

Очаква се Фед да повиши допълнително лихвените проценти, преди да направи пауза, за да оцени как най-агресивният цикъл на затягане от десетилетия се отразява на икономиката. Централните банкери подчертават отдавна необходимостта от поддържане на високи лихви за известно време и предупреждават да не се подценява волята им за това. Инвеститорите все още залагат, че централната банка ще намали лихвите до края на годината, въпреки че официални лица твърдят друго.

Малко след публикуването на доклада гуверньорът на Фед Филаделфия Патрик Харкър заяви, че централната банка трябва да вдигне лихвените проценти на стъпки от по четвърт процентен пункт „занапред“, докато наближава крайната точка в кампанията си за повишаване.

Новините насърчиха представянето на фючърсите върху акциите в САЩ и държавните облигации, доларът поевтинява. Всички цифри съвпадат със средните очаквания на допитани от Bloomberg икономисти.

Инфлацията в сектора на услугите 

Разходите за подслон – които са най-големият компонент на услугите и съставляват около една трета от общия индекс на потребителските цени – нарастват с 0,8% миналия месец, което е ускорение спрямо ноември. Наемите и еквивалентният наем на собствениците поскъпват с еднакъв размер, докато престоят в хотел поскъпва с 1,5%, след като цените отчетоха понижение предходния месец.

Като се изключат енергията, наемите и еквивалентният наем на собствениците, цените на услугите нарастват с 0,3%, показват изчисления на Bloomberg. Председателят на Фед Джеръм Пауъл и колегите му подчертаха важността на разглеждането на този показател, когато се оценява траекторията на инфлацията.

Междувременно икономистите очакват пазарът на труда да играе ключова роля в перспективите за инфлация. Последният доклад за работните места показа известно забавяне на ръста на възнагражденията, но наемането остава стабилно и нивото на безработица спадна до 50-годишно дъно.

Постоянният дисбаланс между предлагането и търсенето на работна ръка остава здраво вкоренен, подкрепяйки растежа на заплатите и потребителските разходи в момент, когато Фед се опитва да ги забави.

Отделен доклад от четвъртък показа, че коригираните спрямо инфлацията средни почасови доходи нарастват с 0,4% спрямо предходния месец, най-много от пет месеца насам. Все пак е отчетен спад от 1,7% на годишна база.

Други данни показаха, че заявленията за обезщетения при безработица остават на исторически ниско ниво миналата седмица.