Goldman Sachs обмисля свиване на бонуса от поне 40% в инвестиционното банкиране

Намалението би било най-сериозното след финансовата криза

18:20 | 15 декември 2022
Обновен: 19:03 | 15 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Goldman Sachs обмисля свиване на парите, които отделя за бонуси за своите повече от 3000 инвестиционни банкери с най-малко 40 процента тази година, тъй като главният изпълнителен директор Дейвид Соломон се опитва да контролира разходите с по-големи съкращения от много от своите конкуренти на "Уолстрийт".

Окончателните суми за бонуси в Goldman все още се определят, но перспективата за големи съкращения подхрани опасенията, че банката може да се сблъска с голямо текучество на персонал през новата година, според хора, запознати с въпроса.

„Мисля, че ще бъдем по-зле от останалите“, каза един високопоставен банкер на Goldman, цитиран от Financial Times.

Съкращенията, най-значимите от финансовата криза през 2008 г., подчертават характерa на банкирането на "Уолстрийт", индустрия, която едва преди година изплати високи бонуси на много служители на фона на рекордни такси от листванията на фондовия пазар и корпоративни сливания.

Но тазгодишните съкращения в Goldman се очертават да бъдат по-големи, отколкото при подобни компании, въпреки че банката се справя с нарастващите лихвени проценти и забавящата се икономика по-добре от много конкуренти.

В световен мащаб по такси за инвестиционно банкиране Goldman е на второ място след JPMorgan Chase тази година, според данни на Refinitiv. Подразделението на Goldman за сливания и придобивания спечели пазарен дял и е първи в класацията на лигата.

JPMorgan Chase, Citigroup и Bank of America обмислят да намалят бонусните си фондове за инвестиционно банкиране с 30 процента, съобщи по-рано Financial Times.

Отделът за капиталови пазари на BofA се готви за спад с повече от една трета тази година в общото заплащане, според двама души, запознати с преговорите, които не са финализирани.

Най-старшите мениджъри в отдела на BofA ще бъдат принудени да поемат по-голямата част от болката, с намаления от 50 процента или повече, добавиха източниците. Банката има по-малка гъвкавост да намали заплащането на младшия персонал, тъй като е обвързано със заплатите и много служители очакват значителни увеличения, когато бъдат повишени.

По същия начин, бонусите за около 400-те партньори на Goldman може да бъдат намалени дори повече, отколкото в инвестиционната банка, може би наполовина, тъй като висшите банкери поемат основната тежест, казаха източниците. Съкращенията за партньорските бонуси бяха докладвани по-рано от Semafor.

Човек, близък до някои от най-продуктивните партньори, каза, че много топ банкери вече са започнали да търсят възможности в частния капитал и алтернативните мениджъри на активи, тъй като са загрижени, че съкращенията ще продължат.

„Възнаграждението в Goldman Sachs се определя от представянето на цялата банка, а не в рамките на всяка бизнес област. Процесът на компенсиране все още не е завършен, така че всяка дискусия или прогноза за конкретни числа е преждевременна“, каза говорител на банката, която в световен мащаб има около 49 000 служители.

Едно от основните предизвикателства пред Соломон е да получи по-висока оценка на фондовия пазар за Goldman, която изостава от конкурентите от няколко години. Той трябва да постигне целите за възвръщаемост на материалния капитал, решаваща мярка за рентабилност.

През 2020 г. Соломон постави цел на възвращаемост от повече от 14 процента. Банката постигна целта миналата година, но не успя през първите девет месеца на 2022 г.

За да намали разходите, Goldman тази година възобнови годишния процес на премахване на неефективни банкери. Нейният подход към бонусите е променливото заплащане да отразява как се представя банката като цяло, а не някое конкретно подразделение.

В световен мащаб таксите за инвестиционно банкиране са намалели с 35 процента през годината до момента, според Refinitiv. Голяма част от това беше предварително заредено до началото на 2022 г., като четири от петте най-големи глобални сделки бяха обявени през първите шест месеца на годината.

Сливанията и придобиванията пресъхнаха на фона на нарастващите лихвени проценти, притесненията относно траекторията на глобалната икономика и геополитическото напрежение като инвазията на Русия в Украйна. Със спада на фондовите пазари броят на IPO-тата тази година е намалял повече от половината.

Алън Джонсън, ръководител на консултантската компания за заплащане Johnson Associates, която работи с фирми от "Уолстрийт", изчислява, че за американските банки бонусите ще отбележат най-големия си спад от жилищната криза през 2008 г.

„Това наистина е двугодишна история: 2021 г. беше невероятно страхотна, а 2022 г. е много, много разочароваща“, каза Джонсън. „Значи вие имате върха на планината, а сега ние сме на дъното.“