Goldman: Купувайте суровини и се тревожете за рецесията по-късно

Графика на деня, 29.08.2022 г.

14:00 | 29 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Goldman Sachs Group Inc. призова инвеститорите да се насочат към суровините, тъй като повечето рискове от рецесия, преминаващи през глобалните пазари, са преувеличени в краткосрочен план, твърдейки, че суровините ще се възстановят на фона на дълбока енергийна криза и затегнати физически основи, пише Йончан Чин за Bloomberg.

„Нашите икономисти смятат, че рискът от рецесия извън Европа през следващите 12 месеца е относително нисък“, пишат в бележка анализаторите. „С петрола като последна инстанция в ерата на сериозен енергиен недостиг, ние вярваме, че отдръпването на целия петролен комплекс осигурява атрактивна входна точка за дългосрочни инвестиции.“

Суровините достигнаха рекорд през юни, тъй като инвазията на Русия в Украйна наруши производството и смути веригите за доставки, след което отслабнаха, тъй като опасенията за рецесията се разразиха и централните банки, включително Федералният резерв, затегнаха политиката с цел ограничаване на инфлацията. Миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира, че през тази половина на годината ще последват още повишения на лихвените проценти, а световните акции достигнаха едномесечно дъно в понеделник.

„От гледна точка на кръстосаните активи, акциите могат да пострадат, тъй като инфлацията остава висока и Фед е по-вероятно да изненада от ястребова страна“, пишат анализаторите на Goldman в бележката, която е озаглавена „Купувайте суровини сега, притеснявайте се за рецесията по-късно“.

"Суровините, от друга страна, са най-добрият клас активи за притежаване по време на фаза на късния цикъл, когато търсенето остава над предлагането.“

Други водещи банки на "Уолстрийт" бяха по-предпазливи по отношение на перспективите за суровините през последните месеци. Citigroup Inc. предупреди през юли, че суровият петрол може да се срине до 65 долара за барел до края на тази година, ако настъпи парализираща търсенето рецесия. Суровият петрол Brent достигна $101,70 за барел в понеделник сутрин.

Goldman Sachs предупреди, че пътят напред може да не е гладък, особено ако доларът удължи печалбите, тенденция, която прави суровините по-скъпи за притежателите на други валути. „Ние признаваме, че макро пейзажът остава предизвикателен и щатският долар може да нарасне допълнително в краткосрочен план“, казват анализаторите.