Глобалните облигации се радват на рали за рекордните 2,8 трлн. долара през ноември

Възстановяването обаче едва ли ще е устойчиво, посочват експерти

17:05 | 30 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg

Глобалните облигации се възстановяват през ноември, добавяйки рекордните 2,8 трилиона долара към пазарната си стойност, докато инвеститорите залагат, че централните банкери са овладели инфлацията. Колко дълго ще продължи ралито е отделен въпрос, пише Bloomberg.

Стойността на държавния и корпоративен дълг от инвестиционен клас се повишава от 56,4 трилиона долара в края на октомври до 59,2 трилиона долара към края на ноември – най-голямото месечно увеличение на индекса на Bloomberg от 1990 г. насам. Показателят, който попадна на меча територия през септември, се възстановява, след като инфлацията в САЩ се охлади повече от очакваното и Федералният резерв (Фед) сигнализира за възможно забавяне на темпа на агресивни лихвени повишения.  

Стойността на

Стойността на глобалните облигации се възстановява с 2,8 трлн. долара през ноември - месечен рекорд. Графика: Bloomberg 

„Започваме да виждаме редица икономически индикатори, които сочат, че инфлацията е достигнала или достига своя връх“, заяви Омар Слим, PineBridge Investments. Въпреки че търговията с държавни облигации на САЩ вероятно ще бъде нестабилна на фона на икономическите данни и реториката на Фед, ралито на пазара на облигации „има почва“, добавя той.

Прогнозите за забавяне на темпа, с който Фед затяга политиката си, нараснаха след по-силните от очакваното данни за инфлацията от този месец, което съживи пазара на облигации. На фона на надвисналата заплаха от рецесия обаче възстановяването едва ли ще бъде гладко.

Стратезите на Goldman Sachs очакват спредовете по американските и европейските корпоративни облигации – които наскоро се стесниха – да се разширят през първото тримесечие на 2023 г., тъй като централните банки продължават да повишават лихвите. Те очакват спреда по американските корпоративни облигации от инвестиционен клас да достигне връх от 180 базисни пункта и да завърши годината на ниво от 150 базисни пункта.

Спредовете по

Спредовете по облигациите от инвестиционен клас се свиват в различните региони. Графика: Bloomberg 

В Европа инвеститорите също залагат на по-добра година, като напоследък спредовете рязко се понижават. Премиите за доходността за корпоративни облигации, деноминирани в евро, се свиват в продължение на шест последователни седмици и сега флиртуват с най-ниското си ниво от шест месеца насам на фона на оптимизъм, че повишаването на лихвените проценти ще се забави.

Корпоративният дълг в единната валута се превръща във водеща стратегия сред трейдърите за следващата година, като стратезите от UBS прогнозират по-добра възвращаемост от класа активи, отколкото от европейските акции или германските държавни облигации.

В Азия спредовете по облигациите от инвестиционен клас в долари се разширяват по-малко спрямо сходните активи в САЩ през тази година. Някои, включително Слим от PineBridge – смятат, че регионът може да предостави възможности за инвеститорите през 2023 г.

По-силният растеж в Азия, по-разхлабените политики на централните банки на Китай и Япония и по-значителния спад на емитирането на нов дълг в долари подкрепят облигациите в региона, въпреки че инвеститорите трябва да действат избирателно, посочва той.

Продажбите на

Продажбите на доларови облигации от емитентите на развиващите се пазари в Азия се понижават. Графика: Bloomberg 

Не всички инвеститори са убедени, че скорошното рали може да е устойчиво и да доведе до дълготраен обрат.

Никълъс Елфнър, Breckinridge Capital Advisors, е по-малко оптимистично настроен за избягването на рецесия в САЩ. Той следи формата на кривата на доходността и нейния обърнат преден край, което предполага, че инвеститорите очакват значително забавяне и че политиката на Фед вероятно е твърде строга.

От критично значение ще са данните от средата на декември и окончателното изявление на Фед за годината. Ключови преди това ще са данните за възнагражденията и инфлацията, които ще дадат сигнали относно пътя на централната банка и неговите последици за възстановяването на пазара на облигации.

Трейдъри очакват

Трейдъри очакват Фед да понижи лихвите в средата на 2023 г. Графика: Bloomberg 

„Цикълът на повишения ще продължи по-дълго, отколкото хората очакват“, заяви Стивън Бут, T. Rowe Price Group Inc. Според него пазарът е бил „прекомерно хеджиран“, така че е било нужно относително малко по отношение на положителните новини, за да се стигне до рязко рали.

„Не очаквам това да продължи“, добавя той.