Наемането на жени е опция номер едно: мобилизацията на Путин натоварва още бизнеса

Масовата мобилизация изостри недостига на работна ръка и влоши дългосрочните демографски тенденции в Русия

17:55 | 29 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сутринта, след като Владимир Путин обяви масова мобилизация за своите войски в Украйна, мъже от цяла Русия отидоха на работа, за да намерят чакащи ги известия за наборна служба, които им нареждаха да се отправят към военните центрове. До вечерта жените започнаха да се появяват на работните места, търсейки мъжете си, пише Financial Times.

„Трябваше да им дадем напитки, за да ги успокоим“, спомня си изпълнителен директор на голяма метална и минна компания, описвайки отчаяни сцени в цеха на фабриката. „Можете да ги разберете: мъжете им тръгнаха на работа сутринта и не се прибраха.“

Бизнесът в Русия беше разтърсен от внезапната военна служба, която мобилизира най-малко 300 000 души за войната в Украйна от 21 септември насам и предизвика изселването на още стотици хиляди.

Интервюта с олигарси, собственици на бизнес и служители показват, че въпреки че броят на наборниците и избягалите представлява малка част от 72-милионната работна сила на Русия, въздействието на мобилизацията върху икономиката на страната е разрушително и вероятно ще удари дългосрочния растеж. Financial Times не разкрива имената на ръководителите и служителите, интервюирани за тази история, поради възможни репресии от страна на властите.

Натискът за мобилизация създаде най-големия недостиг на работна ръка в Русия от 1993 г., според проучване на института "Гайдар" този месец. В проучването на бизнеса повечето респонденти казаха, че няма да могат да увеличат производството, за да се справят с търсенето, докато други казаха, че очакват съкращения на производството и спад в качеството на продукцията.

„Най-просто казано, това ще означава, че ще имаме по-малко здрави, образовани и силни хора, тези, които създават БВП на страната“, каза Владимир Гимпелсън, икономист на пазара на труда, който напусна Москва за позиция в САЩ. „Ако икономическият растеж беше приоритет на правителството, тогава бих нарекъл това катастрофална грешка.“

Офицерите от наборната служба са раздавали известия за набор у дома, на работа, в пощата, на обществени места като станции на метрото, пазари и дори на граничните пунктове, за да залавят бягащите от страната. Пренебрегването на заповедите обикновено не води до тежки последици. Но понякога се прилагат драстични мерки за изпълнение на регионалните квоти.

В една отдалечена индустриална зона в Сибир „те просто грабнаха когото могат“, каза главният изпълнителен директор на друга голяма компания за суровини.

Въпреки прекъсването на работата, той решава да не лобира за освобождаване на работниците си, защото „това много лесно може доведе до обратния ефект“.

„Искате 10 души да бъдат освободени и получавате искане да посочите 30 души, които могат да бъдат мобилизирани в резерв.“

В допълнение към 150 официално мобилизирани служители, няколко други напуснаха работата си превантивно, като дадоха предизвестие едва след като преминаха границата с Централна Азия, добави той.

Въпреки че броят на напусканията възлизаше на малък дял от хиляди, които работят в компанията, назначените служители са трудни за заместване в слабо населените, често отдалечени региони на Сибир. „Наемането на жени е опция номер едно“, каза изпълнителният директор, дори и за работните места с ръчен труд, запазени за мъже до скорошна промяна в руските разпоредби.

Много представители на бизнеса описаха как ролята на ПР-ите и мениджърите по човешки ресурси се е променила за една нощ: сега от тях беше поискано да лобират в наборните служби за връщане на наборни служители. Някои се опитаха да преговарят с армията чрез търговски органи, докато други се опитаха да окажат натиск върху наборните служби, използвайки познати бизнес маркетингови техники, включително заплащане за разпространяване на истории за наборни служители в местната преса.

Военната служба и изтичането на мозъци също влошават намаляването на населението на Русия. Според руската служба за гранична охрана, която е част от агенцията за сигурност ФСБ, 9,7 милиона души са напуснали страната от юли до септември, което е увеличение с 1,2 милиона на годишна база и почти двойно повече от общия брой през предходното тримесечие.

Демографите вече прогнозираха спад от 25 процента в броя на работниците на възраст между 20 и 40 години до 2030 г. в сравнение с края на 2010 г., каза Гимпелсън. Тази възрастова група е критична за производителността.

Въпреки че работниците мигранти от Централна Азия ще могат да заемат неквалифицирани работни места, те няма да могат да заменят висококвалифицираните служители в ИТ сектора, който страда от недостиг на работна ръка преди мобилизацията, каза Олег Ицхоки, професор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Управителят на централната банка на Русия Елвира Набиулина предположи това миналия месец, като каза, че мобилизацията може да доведе до по-висока инфлация „поради промени в структурата на пазара на труда и недостиг на някои специалисти“.

„Очакваме, че изтичането на квалифицирана работна ръка ще има отрицателно въздействие върху дългосрочния потенциал за растеж“, каза София Донец, икономист в Renaissance Capital.

Въпреки че ръководителите на Yandex, най-голямата технологична компания в Русия, успешно лобираха служителите им да бъдат изключени от мобилизация, някои от тях все пак получиха призовка, според един служител на Yandex, който беше повикан на военна служба.

Повечето от тях, включително и служителят, са успели да избягат от набора, каза той. Но грешките са накарали повече служители да напуснат страната, отколкото в първите седмици на инвазията, добави лицето. В резултат на това около една четвърт от 20 000-те служители на Yandex вече са базирани извън Русия. Компанията е отказала коментар.

Големите руски компании са успели да смекчат удара по-лесно от по-малките групи, каза милиардер и основател на друга руска компания за суровини, която загуби повече от 1000 души от своите 20 000 работници. А за някои групи, засегнати от санкции, мобилизацията също беше възможност за спестяване. Тъй като уволняването на хора е политически трудно за по-големите руски компании, „звучи погрешно, но мобилизацията всъщност помогна на този процес“, каза изпълнителен директор.

Но напусканията доведоха и до непряко напрежение върху работната сила и икономиката. Според Донец има повече зависими лица, като например възрастни членове на семейството, за които трябва да се полагат грижи, за всеки човек в трудоспособна възраст. Работната сила също обеднява като цяло, тъй като тези, които можеха да си позволят да емигрират, бяха „очевидно по-заможни като начало“, отбеляза Ицхоки.

Това означава, че „голяма част от хората, които създадоха търсене в икономиката, вече не са там“, каза той.

Много хора в бизнеса смятат, че нямат друг избор, освен да се адаптират към новото нормално в руската военновременна икономика. Няколко, включително някои, които в частен разговор казаха, че се противопоставят на войната, в същото време твърдяха, че мобилизацията можеше да се проведе по-ефективно, ако бизнесът беше оставен да я проведе.

Друг олигарх в Москва отбеляза, че би намерил доброволци за армията сред своите 10 000 служители в замяна на запазването на трима изключително важни работници, които се страхува, че може да загуби.

„Кажете на бизнеса, че за защитата на суверенитета на страната са необходими 300 000“, каза милиардерът. „Мислите ли, че бизнесът не би успял да намери достатъчно доброволци?“