Също като в модерна секта, враговете на Путин сега са нацистки сатанисти

Русия и Кремъл са изпаднали в когнитивен дисонанс в търсене на все по-причудливи причини за зверствата си в Украйна, пише Андреас Клут за Bloomberg

19:45 | 17 ноември 2022
Обновен: 21:16 | 17 ноември 2022
Автор: Андреас Клут
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако сте руснак и обитавате пропагандната вселена, създадена от вашия президент Владимир Путин, сигурно е трудно да сте в крак с причините, поради които вашата страна трябваше да атакува и брутализира Украйна.

В един момент Русия беше принудена да нахлуе, защото иначе НАТО щеше да превземе Украйна. След това трябваше да атакувате, защото Украйна изобщо не е държава, а част от Русия, което украинците бяха забравили. Всъщност причината беше, защото украинците, включително техният еврейски президент, са нацисти. Не? Е, те определено са терористи. Като се замисля, украинците всъщност са сатанисти. Така че, само за да бъде ясно, Русия се бори да „спре върховния владетел на Ада, каквото и име да използва – Сатана, Луцифер или Иблис“. (Бел.ред. - Президентът Путин вече е обявявал, че Русия се бори със "сатанизма" в Украйна, а горният цитат е от изявление на бившия президент и зам.-председател на Съвета по сигурност на Русия Дмитрий Медведев по повод Деня на народното единство на Русия на 4 ноември.)

Повечето хора извън Русия - и много хора в Русия също така - не знаят дали да се смеят или да плачат на този парад от абсурди. Но в крайна сметка ни идва да ридаем, когато осъзнаваме как Кремъл използва тези абсурдни тропи и разкази. Както твърди историкът Тимъти Снайдер, Путин през цялото време е водил не само старомодна колониална война, но и планиран геноцид.

Честно казано, 2022 г. едва ли е първият път, в който страните променят мотивите си за война. Само си припомнете променящия се списък на причините на САЩ за нападение срещу Ирак през 2003 г., след като първоначалният казус на войната —  предполагаемите оръжия за масово унищожение на Саддам Хюсеин —  се оказа, че не съществуват. Но Путин надминава всички останали, като моли своите сънародници да изключат логичното си мислене от негово име.

Помислете, например, дори за единствената причина, която, поне сред руснаците, може в един момент да е имала подобие на правдоподобност: твърдението, че Путин е трябвало да атакува Украйна, за да попречи на НАТО да се разшири. Но всъщност НАТО вече беше изключил присъединяването на Украйна много преди войната. И дори след нахлуването на Путин, самата Украйна обеща да не търси членство – предложение, което Путин отхвърли.

Като проницателен руснак вие също така забелязвате, че Финландия и Швеция, две гордо неутрални страни извън НАТО, сега се присъединяват към алианса в пряк отговор на войнствеността на Путин. Така че Путин всъщност кара НАТО да се разширява. В допълнение към вашето объркване, той внезапно изглежда безразличен към това западно посегателство, дори премества войски от финландската граница към Украйна. Нищо от това няма смисъл. И вашата работа като руснак е да не забелязвате.

И така, причините се сменят една друга в светове, измислени от пропагандните идеи на Кремъл. И кой е Иблис? Изглежда, че колкото по-нелогична, странна и нелепа е сюжетната линия, толкова по-ентусиазирано се възприема от режима на Путин – и от голяма част от руснаците. Как е възможно?

Отговорът вероятно се крие в дълбините на човешкия ум, както го описа Леон Фестингер. Той беше американски психолог, който се заинтересува от култ, към който той и неговите съавтори се присъединиха и наблюдаваха, а по-късно анализираха в новаторската книга „Когато пророчеството се провали“.

Въз основа на комуникацията между градска домакиня, „г-жа Кийч” и извънземни, последователите на култа бяха убедени, че светът ще свърши с потоп с библейски размери на 21 декември 1954 г. Те също вярваха, че малцина просветени ще бъдат спасени от летяща чиния. Така че те продадоха вещите си и напуснаха работата си и изчакаха пророчеството да се сбъдне – и апокалиптичната им разходка с НЛО.

Фестингер и колегите му искаха да разберат какво ще се случи след 21 декември 1954 г. – тоест след това, което социалните учени учтиво наричат ​​„непотвърждаване“ на светогледа на култа. В светлината на новите доказателства дали членовете на групата ще променят възгледите си?

Разбира се, че не. Вместо това те станаха още по-фанатични, като се появиха в ефира и страниците с авторски публикации, за да разпространяват своите убеждения. Фестингер разбира, че тази реакция е отговор на психологически стрес. Изправени пред доказателства, че техният мироглед е пълна глупост, култистите удвоиха усилията и потърсиха утеха в социалното утвърждаване от други хора.

По-късно Фестингер развива тези наблюдения в своята теория за когнитивния дисонанс. Това е неудобното напрежение, което изпитваме, когато осъзнаем, че нашето поведение или отношение се сблъскват с начина, по който нещата са в действителност. Когато това се случи, копнеем да възстановим хармонията между двете. Но докато правим това, ние сме изправени пред избор.

Можем да адаптираме поведението си, за да отговаря на фактите. Например, бихме могли да подкрепим мерки за емисии на по-малко въглероден диоксид или да поставим условието, че любимият ни кандидат на избори всъщност е загубил честно и справедливо. Но често намираме за по-лесно да се придържаме към нашето поведение или вярвания и вместо това да променим разказа. Не е нужно да отделяме по-малко въглерод, защото предизвиканото от човека изменение на климата е измама. Моят кандидат заслужава да бъде президент, защото сигурно изборите са откраднати.

Както разбра Фестингер, тези психологически укривания понякога стават особено убедителни. Такъв е случаят, когато убеждението, което е фалшифицирано, е част от нашата идентичност; когато вече ни е накарало да правим неща, които са трудни за промяна; и когато можем да намерим увереност и утеха сред другите, които споделят нашия мироглед.

Прозренията на Фестингер се отнасят за всички нас. Това би трябвало да ни направи смирени в съзерцаването на иронията и мистериите на собствените ни умове. Но понякога залозите на такива индивидуални саморазпити стават достатъчно големи, за да оформят колективната история и да запечатат съдбите на много невинни хора.

Когато групи хора вярват, въпреки противоречивите доказателства, че извънземни ще ги спасят в чиния от апокалипсичен потоп, те обикновено не нараняват или убиват невинни минувачи. Но когато милиони руснаци се отдадат на дяволските измислици на режим, който извършва масови зверства и заплашва с ядрена ескалация, те стават съучастници в престъпленията.

Така че, ако сте руснак и се гърчите в когнитивен дисонанс, намерете смелостта да признаете очевидното: агресивната война на Путин няма никакво оправдание. Това е чисто зло и трябва да спре.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.