Киев откри схема "Зърно от Украйна" за доставка на зърно за гладуващи страни в Африка

Програмата за субсидиране на износа на зърно за най-бедните държави стартира по повод годишнината от Гладомор в Украйна

21:30 | 26 ноември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

До средата на следващата година до 60 украински кораба със зърно могат да бъдат изпратени в някои от най-бедните страни в света в Африка, заяви украинският президент Володимир Зеленски в изявление, разпространено до The Guardian.

В ход, който оспорва руската теза, че реакцията на Запада на войната в Украйна е изострила съществуващия вече недостиг на храна в Африка, Зеленски заяви, че корабите, излизащи от украинското пристанище Одеса, могат да достигнат до горещи хуманитарни точки като Судан, Йемен и Сомалия, но само при условие, че се осигури международно финансиране за субсидиране на зърното.

Схемата се организира от комбинация от правителствени структури, неправителствени организации и частни корпорации. Първите три кораба трябваше да отпътуват от Одеса за Судан, Сомалия и Йемен, въпреки че един финансиран от Германия кораб вече отпътува за Етиопия.

Зеленски заяви, че стартира програмата по повод годишнината от Голодомора, когато милиони украинци умират от глад в изкуствено предизвикания глад през 1932-33 г. Програмата се подкрепя от нова международна координационна група за предотвратяване на глада.

Зеленски каза в изявление: "Дори когато страната се бори с недостиг на храна, опустошени земеделски земи и широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, ние никога няма да забравим ролята си на отговорни граждани на света - особено след като самите ние сме преживели глад като нация. Африка отчаяно се нуждае от храна и Украйна е готова да подкрепи уязвимите хора в техния час на нужда."

Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на президента, заяви, че стартирането на инициативата представлява ключов исторически момент не само за Украйна, но и за всички страни, които са изправени пред остър недостиг на храна поради продължаващия конфликт. Ермак призова международната общност, включително частните фондации, да помогнат за финансирането на разходите за изпращане на храните до страните, изпитващи глад.

Миналата седмица Русия се съгласи да удължи с още 120 дни срока на действие на сделката за доставка на зърно по Черноморския коридор. От началото на сделката, с която се вдига руската блокада на украинското зърно през Черно море към Турция, общо 11 млн. тона украински селскостопански продукти са достигнали до 38 държави.

Но някои от най-бедните страни бяха изхвърлени от пазара поради високата цена на зърното. Новият механизъм има за цел да гарантира, че може да се противодейства на пазарния натиск, насочващ зърно към богати райони като Европа. Същността на програмата, озаглавена "Зърно от Украйна", се състои в това, че страните, участващи в проекта, купуват селскостопански продукти от украински производители - приоритет са малките и средните предприятия - и ги прехвърлят в страни, които са на ръба на глада.

Американската агенция за международно развитие (USAID) вече се съгласи да предостави до 20 млн. долара чрез Световната продоволствена програма на ООН. Джеймс Клевърли, британският външен министър, също обяви допълнителни средства при посещението си в Украйна в четвъртък.

Египет и Мадагаскар са зависими от Русия или Украйна за повече от 70-80 % от пшеницата си, докато Сомалия внася повече от 90 % от необходимата ѝ пшеница. Еритрея внася 100% от зърното си от Украйна и Русия.