Джордж Сорос продължава да вярва на Мъск и да увеличава дела си в Tesla

Милиардерът, който придоби акции на производителя на електромобили през второто тримесечие, увеличава дела си

21:15 | 24 ноември 2022
Обновен: 22:33 | 24 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Милиардерът инвеститор Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Милиардерът инвеститор Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Илон Мъск не говори толкова много за Tesla през последните месеци, пише Yahoo Finance.

Американският предприемач беше зает с финализирането на придобиването на Twitter за 44 милиарда долара и намирането на нови източници на приходи за платформата. Така донякъде милиардерът забрави своето бижу, което предизвика рязък спад в оценката на Tesla на фондовия пазар.

Цените на акциите на Tesla се понижиха с 50% през тази година, което намалява пазарната капитализация на производителя на електромобили в размер на около 532 милиарда долара.

Големият спад в оценката на Tesla е положителен за милиардера Джордж Сорос, който обаче е на противоположната страна на настоящата идеология на Мъск. Сорос е последователен поддръжник на демократите, докато Мъск сега води кампания за републиканците и продължи да призовава избирателите да гласуват за консервативните кандидати на последните междинни избори, проведени на 8 ноември.

Но бизнесът си е бизнес. Следвайки този принцип, Сорос, който придоби акции на Tesla през второто тримесечие, увеличи дела си.

В момента чрез своята Soros Fund Management Сорос притежава 89 647 акции на Tesla, показват регулаторни данни. Този дял се оценява на 16,4 милиона долара при текущата пазарна цена от 183,20 долара за акция.

Сорос увеличи залога си на Tesla

Легендарният инвеститор за първи път придоби акции на Tesla между 1 април и 30 юни. По това време той притежаваше 29 883 акции. Така той утрои позицията си за три месеца.

Инвестицията на Сорос в Tesla е знак за доверие в стратегията на Мъск. Изглежда той е убеден, че „технокралят“ отново ще направи Tesla свой приоритет - мнение, споделяно от няколко видни анализатори.

„Разбира се, опасенията за макроикономиката и конкуренцията вероятно ще останат валидни с увеличаването на капацитета, но както писахме по-рано, при сценарий за „твърдо приземяване“ дългосрочната конкурентна позиция на Tesla вероятно също ще се подобри и потенциално допълнително ще се засили от (закона на президента Джо Байдън за забавяне на инфлацията)“, написа анализаторът на Citigroup Итай Михаели в скорошна бележка.

Анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас заяви, че макар продължаващото отвличане на вниманието от придобиването на Twitter да изложи инвеститорите на допълнителни рискове, групата остава напът да увеличи продажбите с около 37% през следващата година, да генерира 15 милиарда долара свободни парични потоци и да консолидира позицията си на доминиращ играч на глобалния пазар на електромобили.

„Ние вярваме, че „пропастта към конкуренцията“ на Tesla може потенциално да се разшири, особено когато цените на електромобилите се движат от инфлационни към дефлационни“, написа по-рано Джонас.

Стабилните фундаменти

Фундаментите на Tesla са стабилни. За третото тримесечие компанията отчете коригирана печалба преди лихвите, данъците, обезценките и амортизацията от почти пет милиарда долара – което е ръст от 55% на годишна база, докато приходите ѝ се повишиха с 56% до 21,5 милиарда долара.

Tesla достави 907573 автомобила през първите девет месеца на 2022 г., което е ръст от 45% на годишна база, и произведе почти един милион автомобила, което е ръст от близо 49%.

Междувременно стойността на американския портфейл от акции на Сорос нараства с 4,3% на тримесечна база до почти 5,9 милиарда долара. Нетното състояние на милиардера се оценява на 8,5 милиарда долара - повишение от един милиард долара към 22 ноември, показва индексът Bloomberg Billionaires.