Повечето лидери на Г-20 се съгласиха да осъдят войната в Украйна

Проекта на декларацията представлява компромис във формулировката, целящ да накара възможно най-много лидери от Г-20 да го подпишат

17:55 | 15 ноември 2022
Автор: Алберто Нардели,Киара Албанезе,Сами Аджирни
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мнозинството от държавите от Групата на 20-те са готови да осъдят войната на Русия в Украйна, според съвместно изявление, изготвено за срещата на върха на индонезийския курортен остров Бали. 

В изявлението, видяно от Bloomberg, се цитира дискусия на срещата на върха за въздействието на конфликта върху световната икономика. В него се говори за "войната в Украйна", но не и за "войната на Русия в Украйна", и представлява компромис във формулировката, целящ да накара възможно най-много лидери от Г-20 да го подпишат.

"Повечето членове решително осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващите слабости в световната икономика - ограничава растежа, увеличава инфлацията, нарушава веригите за доставки, увеличава енергийната и продоволствената несигурност и повишава рисковете за финансовата стабилност", се казва в черновата.

Текстът се позовава на резолюция на Асамблеята на ООН, приета през март, в която "най-остро се осъжда агресията на Руската федерация срещу Украйна и се настоява за нейното пълно и безусловно изтегляне от територията на Украйна".

В проекта за декларация се отбелязва, че използването или заплахата за използване на ядрени оръжия "е недопустимо", след като Русия обеща да използва всички необходими средства, за да защити незаконно анексираната от нея територия в Украйна. "Днешната епоха не трябва да бъде епоха на война", се казва в проекта. 

В него се призовава също така за пълното прилагане и подновяване на споразумението, което позволи на изключително важното за Украйна зърно да потече отново от засегнатите от войната черноморски пристанища. Срокът на споразумението с Русия, Турция и ООН изтича този уикенд. То идва в момент, когато нарастват опасенията за недостиг на храни, особено за по-бедните страни, и за недостиг на доставки на торове за следващия селскостопански сезон..

Макар че сега декларацията вероятно ще бъде одобрена от всички членове на Г-20, включително и от Русия, в документа ясно се посочва, че някои страни имат "други виждания и различни оценки на ситуацията и санкциите". Това е намек не само към Москва, но и към държавите, които се пазят от открити критики към нея заради войната и които отказаха да се присъединят към водените от САЩ икономически санкции.

Целта беше да се получи някакъв документ, независимо от всичко, за да се избегне това да се превърне в първата Г-20, която приключва без общо изявление. 

Русия смята, че документът е балансиран - той не осъжда Москва, а по-скоро самата война, заяви човек, близък до руската делегация. Проектът отговаря на опасенията на Кремъл относно санкциите, наложени от съюзниците на Украйна, и показва как улесняването на износа на зърно и торове от Русия също е основна част от сделката за зърното, постигната за Украйна през юли, каза лицето, което помоли да не бъде назовавано. 

Разногласията сред държавите от Г-20 в навечерието на срещата подчертаха нарастващите разломи между по-богатите членове и тези, които понесоха основната тежест на икономическите сътресения първо от пандемията, а сега и от продоволствената и енергийната несигурност, изострена от войната в Русия.

Някои членове изразиха резерви относно формулировките, които смятат за твърде агресивни по отношение на Русия. Един от служителите се позова на опасенията на Китай, че ако се допусне осъждане на Москва, това може да отвори вратата за по-силни изявления в бъдеще относно поведението на Пекин спрямо Тайван, демократично управляван остров.

Очаква се комюникето да бъде официално прието в сряда следобед от лидерите на Г-20. Русия е представена на срещата на върха от външния министър Сергей Лавров, след като президентът Владимир Путин реши да не се яви лично.