Нов проблем за алуминия: Байдън обмисля да забрани вноса от Русия

Администрацията разглежда няколко варианта, включително да санкционира водещия руски производител на алуминий Rusal

11:00 | 13 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американското правителство обмисля да забрани изцяло вноса на метала от Русия, което заплашва да хвърли в хаос световния пазар, който още не се е възстановил от множеството проблеми с доставките. Вероятно най-големият печеливш от това решение ще бъде Китай, пише екип на Bloomberg.  

Администрацията разглежда няколко варианта, включително да санкционира водещия руски производител на алуминий, според хора запознати с обсъжданията. Мерките ще задълбочат проблемите, които сектора изпитва от началото на годината, сред които ценовите колебания, промени във веригите на доставки и хаос в търсенето, които последваха нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

„При евентуално налагане на санкции върху руския алуминий, пазарите на метала в западните страни ще бъдат изложени на огромен недостиг,“ пишат анализатори от Goldman Sachs Group Inc. Цените ще се увеличат значително, а Китай ще изнася повече полу-преработен алуминий, пишат още анализатори на банката.

Санкции срещу United Co. Rusal International PJSC би била най-сериозната от разглежданите възможности, които включват и забрана за внос в САЩ или наказателни мита върху руските доставки. Русия е вторият по големина доставчик на алуминий в света след Китай.

Цените на алуминия се повишиха до рекордни стойности през март непосредствено след атаката на Русия, но отстъпиха, тъй като руският метал до голяма степен продължи да постъпва на световните пазари. Енергийната криза в Европа също доведе до намаляване на търсенето и затваряне на металургичните заводи там, а Лондонската борса за метали (LME) започна отделни дискусии за забрана на вноса на нов руски метал в складовете си.

Най-лошият сценарий

"Най-лошият сценарий е Европа и САЩ да блокират руския алуминий", пише базираният в Шанхай Chaos Ternary Research Institute в бележка. "Засегнатият руски алуминий най-вероятно ще се насочи към Китай, Индия и други страни, а Китай ще започне да изнася алуминиеви продукти за Европа и САЩ, за да запълни недостига."

Китай е най-големият производител и потребител на алуминий в света. При пренастройване на търговските потоци металът от Русия би могъл да се използва от вътрешната промишленост на страната, като след това Китай ще увеличи продажбите на собствения си метал в чужбина по добре установените си маршрути за износ.

Ограниченията върху "Rusal" са прецедент. През 2018 г. САЩ наложиха санкции на фирмата, тъй като отношенията с Русия се влошиха, което предизвика толкова сериозни сътресения на пазара, че мерките бяха отменени в началото на 2019 г. По това време имаше и много спекулации за това дали руският алуминий може да се насочи към Китай, а милиардерът и основател на " Rusal" Олег Дерипаска дори посети Пекин, за да обсъди сътрудничеството.

"В крайна сметка Китай ще доставя с отстъпка първичен алуминий от Русия, след което ще изнася алуминиеви продукти на запад", заяви по телефона от Шанхай Вей Лай, анализатор в TF Futures. През май износът на алуминий от Китай вече достигна рекордни нива на фона на забавянето на вътрешното търсене.

В четвъртък алуминият поевтиня с 1 % до 2 282 долара за тон на LME, след като отбеляза един от най-големите си рекордни скокове след доклада за обсъжданията в Белия дом. Акциите на " Rusal" в Хонконг поевтиняха с 8,1 %.