Енергийната криза намалява наполовина капацитета за цинк и алуминий в Европа

Допълнителни съкращения ще нанесат тежко и трайно влияние върху по-широките цели на региона за зелена енергия

08:32 | 21 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа е загубила около половината от капацитета си за топене на цинк и алуминий през изминалата година и по-нататъшен скок в цените на електроенергията може да спре работа на повече заводи през зимата, предупредиха най-големите производители на метали в региона, предаде Bloomberg.

Eurometaux, която представлява мини, топилни заводи и производители, в които работят 500 000 души в Европа, подчертава рисковете, които предстоят за индустрията, докато Европейският съюз призовава държавите-членки да намалят използването на газ, за ​​да предотвратят драстична ескалация на енергийната криза в региона през зимните месеци.

Планът на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15% ще включва опасно балансиране между запазване на енергийните доставки за битовите потребители и същевременно намаляване на риска от трайно увреждане на жизненоважна промишлена инфраструктура. Алуминиевата и цинковата промишленост не са големи преки потребители на газ, но огромните количества електроенергия, която консумират топилните заводи, ги поставиха в предния край на кризата в Европа.

„Планът на ЕС за намаляване на търсенето на газ ясно показва, че политиците трябва да направят почти невъзможен избор за защита на своите граждани и индустрии тази зима“, каза генералният директор на Eurometaux, Ги Тиран, в изявление по имейл. „Много повече съоръжения са изложени на риск от окончателно затваряне, ако страховете на ЕС за недостиг на газ през зимата и скокове на цените на електроенергията се реализират.“

Заводите за топене на алуминий бяха особено силно засегнати, тъй като това е един от най-енергоемките метали за производство. Ако алуминиевата индустрия с 65 милиона тона годишно беше държава, тя щеше да се класира като петият най-голям потребител на енергия в света и по-нататъшните съкращения на производството биха могли да намалят значително общото потребление на електроенергия в Европа.

Но Eurometaux предупреди, че допълнителните съкращения ще нанесат тежко и трайно влияние върху по-широките цели на региона за зелена енергия. Използването на алуминий в леки превозни средства и слънчеви клетки означава, че той заема ключово място в енергийния преход, но по-нататъшните съкращения на производството ще направят Европа по-зависима от доставките от интензивни въглеродни пещи отвъд океана.

Вносът нарасна, след като производителите започнаха да намаляват производството миналата година, повишавайки въглеродния отпечатък на европейските потребители с цели 12 милиона тона годишно, според изчисленията на базираната в Брюксел група.

„Всяко по-нататъшно намаляване на европейското производство на метали рискува да бъде постоянно, застрашаващо загуба на работни места и косвени въздействия върху сложна мрежа от основни и стратегически вериги на стойността на ЕС“, каза Тиран.