Tiberius: Като си самоналожиш санкции, нямаш достатъчно алуминий на точните места

Кристоф Айбъл, директор и съосновател на Tiberius Group

17:00 | 19 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Теоретично можете да кажете, че всички суровини в момента са на границата между търсенето и опасенията от рецесията, и предлагането, засегнато от войната между Русия и Украйна. Нека погледнем по-задълбочено. Включваме Кристоф Айбъл, директор и съосновател на Tiberius Group. Компанията продава алуминия, олово и цинк за няколко милиарда долара за клиенти по света. Заклещени ли са между предлагане и търсене? Какво мислите?

В момента няма толкова проблем на търсенето, а на предлагането. Ще говоря за това след като анализирам препятствията за европейското снабдяване и го сравня с Китай или Азия.

В момента основният проблем в Европа е, че като си самоналожиш санкции, няма да имаш достатъчно алуминий например на точните места.

Няма да имаш достатъчно транспортен капацитет, пристанищата са напълно блокирани. Няма достатъчно персонал, който да разтовари метала от корабите. В резултат на това европейският пазар е под стрес относно производството на крайни продукти от алуминий.

Като прибавим и високите енергийни цени, нещата стават съвсем други.

При Китай например, защото трябва да започнем дебата оттам – спомнете си, през 2019г, когато коронавирусът удари света и практически трябваше да затворим навсякъде – металите, акциите, всички се разпродаваше с 20-30% надолу. Е, после всички отскочи в резултат на необходимите мерки за количествени улеснения.

Подобна картина видяхме и наскоро. Особено при металите. Сега сме 20-30% надолу и въпросът е какво става, когато Китай отвори отново?

Научихме едно: търсенето не спира, само се замразява за определен период от 2-3 месеца.

Значи имаме достатъчно, но просто е на погрешно място?

Това е вярно за някои метали. В момента най-големият проблем е локацията. Можете да видите как в Европа не можеш да достигнеш до много от металите. Просто не можеш да наемеш камиони, дори да платиш 5 пъти повече, пак няма да получиш камион. Това се случва на някои места по пристанищата в Нидерландия.

Сравнете го с американските военни например. Те в момента заемат цял един терминал в Ротердам, за да пренасят оръжие от САЩ, което очевидно намалява капацитета за суровините, които са ни нужни.

Значи американските военни са блокирали пристанищата?

Поне един терминал. Блокиране не. Заемане. Заели са един терминал. Те го използват, за да си разтоварват оръжията за Полша и Украйна.