NASA бележи исторически успех с мисията Dart

Мисията при която космическа сонда се разби в астероид е успяла да го отклони от пътя му с повече отколкото учените прогнозираха

10:53 | 12 октомври 2022
Обновен: 10:56 | 12 октомври 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Късно във вторник американската космическа агенция NASA обяви, че сондата Dart е скъсила орбитата на астероида Диморфос около по-големя Дидимос с 32 минути след сблъсъка им на 26 септември, пише Financial Times.

Това е първият случай, в който човечеството успява да промени пътя на небесно тяло и първата демонстрация, че технологията за отклоняване може да промени пътя на астероид, който се движи към Земята и така да бъде избегнат вероятно фатален сблъсък.

Много астрономи очакваха орбитата, която в момента отнема близо 12 часа, да бъде променена с между 10 и 15 минути. Преди мисията, NASA беше определила изменение от едва 72 секунди като минимална граница, за да я обяви за успешна.

„Сблъсъкът между Диморфос и мисията Dart се оказа доста по-значима за малкия астероид, отколкото очаквахме,“ казва Мар МакКохран, старши научен сътрудник за Европейската космическа агенция, която си партнираше с NASA за проекта.  

Учени от NASA изчислиха орбиталния ефект от сблъсъка, като анализираха наблюденията от телескопи по целия свят и в космоса през последните две седмици.

"Тази мисия показва, че NASA се опитва да бъде готова за всичко, което Вселената ни поднася", заяви Бил Нелсън, администратор на агенцията. "Това е преломен момент за планетарната защита и за цялото човечество, който демонстрира ангажираността на изключителния екип на NASA и на партньорите от цял свят."

Астрономите насочват вниманието си към изчисляване на това колко ефективно 600-килограмовият снаряд Dart е предал кинетичната енергия на астероида при сблъсъка със скорост 22 530 км/ч. За целта ще е необходим допълнителен анализ на "изхвърлянето" - тонове скали и прах, изстреляни в космоса от удара, които на изображенията от телескопа наподобяват опашка на комета.

Откатът от тези отломки значително е засилил ефекта от тласъка на Dart към Диморфос, "малко като въздушна струя, излизаща от балон, която изпраща балона в противоположна посока", казват от NASA.

"Dart" ни даде някои интересни данни както за свойствата на астероидите, така и за ефективността на кинетичния импактор като технология за планетарна защита - каза Нанси Шабот, ръководител на координацията на "Dart" в Лабораторията по приложна физика "Джон Хопкинс" в Мериленд. "Екипът на Dart продължава да работи по този богат набор от данни, за да разбере напълно този първи тест за планетарна отбрана за отклоняване на астероиди".

През следващите седмици учените от мисията ще анализират още наблюдения от телескопа, както и изображения, заснети от камерата на Dart непосредствено преди удара и от LiciaCube, италианския спътник, който придружава Dart до двойката астероиди на 11 млн. км от Земята.

През 2024 г. Европейската космическа агенция ще изстреля сонда, наречена Hera, която ще извърши подробно изследване на Диморфос и Дидимос след удара. Няма вероятност ударът да е тласнал астероида по пътя към Земята, твърдят астрономите.

След обявяването на резултатите от отклонението NASA написа в Twitter: "Dart е тест и няма данни за астероиди, които заплашват Земята".