Втори полет на марсокоптера на NASA на Червената планета

Американската космическа агенция извърши първия полет на тежащия 1,8 кг. хеликоптер в понеделник

07:38 | 23 април 2021
Обновен: 07:41 | 23 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

НАСА успешно извърши втори полет на Марс в четвъртък със своя мини хеликоптер Ingenuity, 52-секунден полет, който вдигна машината на пет метра, съобщи БГНЕС.

„Досега инженерната телеметрия, която получихме и анализирахме, ни казва, че полетът отговаря на очакванията“, каза Боб Баларам, главен инженер в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния.

„Имаме два полета на Марс налице, което означава, че има още много за научаване през този месец на Ingenuity “.

Американската космическа агенция извърши първия полет на тежащия 1,8 кг. хеликоптер в понеделник, което беше първият полет, извършван някога на друга планета. Тогава Ingenuity се издигна на височина около 3 м. и се приземи след 39,1 секунди. За втория полет, продължил 51,9 секунди, марсокоптерът се изкачи на 5 м., задържа се там за кратко, наклони се и след това ускори настрани на около два метра.

„Хеликоптерът спря, задържа се на място и се обърна, за да насочи камерата си в различни посоки“, каза Хавард Грип, главният пилот на Ingenuity.

„След това се насочи обратно към центъра на „летището”, за да кацне".

"Звучи просто, но има много неизвестни по отношение на това как да се лети с хеликоптер на Марс", каза още Хавард Грип.

Данните и изображенията от полетите се предават на 278 милиона километра обратно на Земята, където се получават от масива от наземни антени на НАСА и се обработват.

Ingenuity пътува до Марс под корема на марсохода Perseverance, който кацна на Червената планета на 18 февруари с мисия за търсене на признаци от миналия микробен живот.