НАСА направи първия си успешен полет с хеликоптер на Марс

Потвърждението дойде чрез сателит на Марс, който предаде данните на хеликоптера обратно на Земята

17:43 | 19 април 2021
Обновен: 18:37 | 19 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската космическа агенция успешно направи полет с малък хеликоптер на Марс. Безпилотният самолет, наречен Ingenuity, е бил във въздуха за по-малко от минута, но НАСА празнува това, което представлява първия задвижван, контролиран полет от самолет в космоса, пише BBC.

Потвърждението дойде чрез сателит на Марс, който предаде данните на хеликоптера обратно на Земята. Космическата агенция обещава още приключенски полети през следващите дни.

Самолет с роторкрафт е пренесен на Марс с роувъра Perseverance на НАСА, който кацна в кратера Jezero на Червената планета през февруари. Хеликоптерът Ingenuity ще бъде настроен да лети по-високо и по-далеч, докато инженерите се стремят да тестват границите на технологията.

„Вече можем да кажем, че човешките същества са летели с хеликоптер на друга планета“, каза възхитената Мими Аунг, мениджър на проекта за изобретателност в лабораторията за реактивно задвижване (JPL) на НАСА в Пасадена, Калифорния.

„Говорим толкова дълго за нашия момент "ала братя Райт “ на Марс и ето го и него“.

Това е препратка към Уилбър и Орвил Райт, които проведоха първия полет с контролиран самолет тук на Земята през 1903 г.

Ingenuity дори носи малък образец плат на едно от крилата на Flyer 1 - самолетът, който е извършил този исторически полет в Кити Хоук, Северна Каролина, преди повече от 117 години.

В контролния център на JPL имаше аплодисменти, когато първите снимки на полета пристигнаха обратно на Земята. По време на контролирания полет се видя как хеликоптерът на Марс, чието име означава изобретателност, се издига до около 3 метра, спира, завърта се и след това се приземява. Той успя да изпълни почти 40 секунди полет, от излитане до кацане.

Хеликоптерът Ingenuity е направен изключително лек, като това му дава допълнителна сила да върти перките си изключително бързо, с над 2500 оборота в минута за този конкретен полет. Контролът беше автономен. Разстоянието до Марс, което в момента малко под 300 милиона км, означава, че на радиосигналите са необходими минути, за да преминат през интервенционното пространство. За летене с джойстик просто не може да става и дума.

Ingenuity е имал две камери на борда. Черно-бяла камера, насочена надолу към земята, която се използва за навигация, и цветна камера с висока разделителна способност, която гледа към хоризонта. Примерно навигационно изображение, изпратено обратно на Земята, показва сянката на хеликоптера, когато слиза обратно на земята.