Призовават британците да намалят разхода на енергия, за да избегнат прекъсвания на тока през зимата

Операторът на електрическата мрежа предупреждава за тричасови прекъсвания на тока при „екстремни“ сценарии около доставките на газ и електричество

20:00 | 8 октомври 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Милиони британски домакинства ще бъдат помолени да намалят потреблението на енергия от оператора на електрическата мрежа тази зима, който ги предупреди да се подготвят за до тричасови прекъсвания на тока в „екстремни“ случаи на недостиг на газ и намален внос на електроенергия от останалата част на Европа, пише Financial Times.

Но въпреки мрачният сценарий, правителството на Лиз Тръс се противопостави на провеждането на кампания за обществена информация, за да се опита да намали потреблението.

„Последното нещо, което искате да направите, е да кажете на някого да изключи уредите си, когато това няма да повлияе на национална сигурност“, каза министърът на климата Греъм Стюарт пред Sky News в петък. „Смятаме, че имаме разнообразно, силно предлагане и във всички сценарии ще се справим, но сме внимателни и планираме всичко.“

За разлика от тях, National Grid – компанията, която управлява енергийните и газовите системи на Великобритания, ще стартира доброволна схема следващия месец, предлагаща финансови стимули за клиенти с интелигентни измервателни уреди и предприятия за намаляване на потреблението на електроенергия по време на пиковите часове, когато доставките са оскъдни.

Целта е да се намали търсенето на електроенергия с повече от 2 гигавата, когато доставките са ниски, еквивалентно на мощността на две атомни електроцентрали.

National Grid призна за първи път, че ще трябва да наложи постоянни прекъсвания на електрозахранването при „екстремния сценарий“, при който генераторите не могат да осигурят достатъчно внос на газ или електричество от страни като Белгия и Холандия.

Катрин Портър, анализатор в Watt-Logic, заяви, че оценката на National Grid изглежда „неразумно оптимистична“, добавяйки, че докато компанията „сега признава, че има известен шанс за прекъсване на доставките, все още изглежда, че се подценяват рисковете“

National Grid публикува няколко доклада, излагащи възможни сценарии за зимата, тъй като Великобритания и другите европейски страни, които обикновено разчитат на внос на газ и електроенергия през най-студените месеци, се борят с „безпрецедентна“ енергийна криза, причинена от натиска на Русия на пазарите на природен газ.

Ед Милибанд, секретар по климата на опозиционната Лейбъристка партия, заяви, че предупреждението показва, че правителството е оставило страната уязвима на енергиен шок. „Забраната на вятърната енергия, намаляването на инвестициите в енергийната ефективност, спирането на ядрената енергия и затварянето на хранилищата за газ доведоха до по-високи сметки и зависимост от вноса на газ, оставяйки ни по-уязвими на въздействието на маневрите на Путин, който използва енергията като геополитическо оръжие.“

В петък Обединеното кралство издаде 100 лиценза, позволяващи на компаниите да проучват петрол и газ в Северно море, за да подпомогнат енергийната си самодостатъчност. Но регулаторите казват, че това отнема средно пет години, за да се достигне производство, въпреки че се надяват, че ускорените лицензи могат да дадат резултати само за 12 до 18 месеца.

Планът за аварийно спиране на електроснабдяването на National Grid, според който доставките ще бъдат прекъсвани на тричасови блокове в определени региони по различно време, ще трябва да бъде одобрен от министрите.

Компанията заяви, че ще се стреми да използва доброволната схема при малко по-добър сценарий за доставки, при който газовите електроцентрали са в състояние да работят, но не може да осигури достатъчно внос на електроенергия. Той също така предупреди, че страната може да има нужда от внос на газ от континента при по-продължителен студ.

Анализаторите са все по-загрижени относно способността на страните-членки на ЕС да снабдяват Великобритания с енергия, ако са изправени пред същите климатични условия.

„Когато самата Европа изпитва остър недостиг на газ в студено време, дали ще има нещо за нас?“ пита Найл Тримбъл, управляващ директор на консултантската компания Energy Contract Company.

Газовата криза в Европа също се усложнява от проблеми като прекъсванията на големи ядрени реактори във Франция и ниски нива на водата във водноелектрическите централи на Норвегия. Франция, която обикновено е нетен износител на електроенергия през по-студените месеци, наскоро предупреди, че ще трябва да разчита на внос, включително от Великобритания, през зимата.

National Grid не дава прогнози за нито един от сценариите. Финтан Слай, изпълнителен директор на дъщерното дружество на National Grid, което наблюдава електроенергийната система на страната, каза, че според основния сценарий той е „предпазливо уверен, че ще има адекватни маржове между търсенето и предлагането през зимния период“.

Но той добави, че „трябва да вземем предвид и външни фактори и рискове извън нашия контрол, като безпрецедентните сътресения и нестабилност на енергийните пазари в Европа и извън нея“. Съгласно доброволната схема на домакинствата може да се плащат повече от £10 на ден, за да намалят потреблението си в пиковите часове.

Джордж Бриджис, консерватор и председател на комисията по финансите на Камарата на лордовете, каза, че е „много важно“ министрите да изяснят споразуменията за доставки с ЕС, ако има извънредна ситуация.

Оценката на National Grid вероятно ще увеличи натиска върху правителството да последва други европейски страни и да стартира обществена информационна кампания за насърчаване на домакинствата да пестят енергия.

Главните изпълнителни директори в индустрията тихомълком си задават въпроса защо министрите досега са отказвали да го направят.

Правителството каза в собствената си оценка на риска за сигурността на доставките на газ във Великобритания — публикувана по същото време като National Grid — че страната има „сигурна и разнообразна енергийна система“, добавяйки: „Ние сме уверени в нашите планове да защитим домакинствата и бизнеса при всеки един от сценариите тази зима, на фона на незаконната война на Русия в Украйна.“