СТО рязко намали прогнозата за ръст на търговията през 2023 г.

Миналата година търговията нарасна с 9,7% в сравнение с предходната година

17:31 | 5 октомври 2022
Автор: Брайс Бачук
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на световната търговия със стоки ще се забави през следващата година поради „множество шокове“, като войната на Русия в Украйна, високите цени на електроенергията в Европа и затягането на американската парична политика. Всички те увеличават производствените цени и притискат домакинствата, се казва в публикуван днес доклад на Световната търговска организация (СТО).

Базираната в Женева институция заяви, че очаква растежът на търговията да спадне рязко през 2023 г. до 1% в сравнение с предходната си прогноза от 3,4%. Освен това СТО ще повиши прогнозата си за ръста на търговията със стоки през тази година до 3,5% в сравнение с предходната за увеличение от 3%.

Прогнозите на СТО, които са в съответствие с прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), отбелязват значително забавяне спрямо миналогодишния ръст на световната търговия от 9,7%. Той беше подхранван от покупките на стоки за бита от потребителите, докато пътуванията и други сектори на услугите бяха ограничени в разгара на пандемията от Covid.

"Изправени сме пред ситуация, в която глобалното забавяне ще притисне още повече домакинствата, ще свие бизнеса и може да се стигне до рецесия", заяви генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала в интервю за телевизия Bloomberg. "Реалността е много мрачна – и то повече, отколкото си мислехме."
В допълнение към икономическите рискове, пред които са изправени САЩ и Европа, СТО заяви, че бедните страни също могат да пострадат. "Нарастващите сметки за внос на горива, храни и торове могат да доведат до продоволствена несигурност и дългови затруднения в развиващите се страни", добави тя.

Търговията изгуби

Сред другите потенциални проблеми са: увеличаването на лихвите от централните банки до твърде високи нива или твърде късната реакция на инфлационния натиск, който "може би е достигнал своя връх", заяви СТО.

Риск от „презатягане„

"Прекомерното затягане на пазара може да предизвика рецесия в някои страни, което ще се отрази негативно на вноса", заявиха от СТО. "Другият вариант е централните банки да не направят достатъчно, за да намалят инфлацията, което може да наложи по-силни интервенции в бъдеще."
СТО признава компромисите, с които правителствата се борят, за да намалят рязко покачващите се цени.
"Политиците са изправени пред незавиден избор, тъй като се опитват да намерят оптимален баланс между справянето с инфлацията, поддържането на пълна заетост и постигането на важни политически цели, като например преминаването към чиста енергия", заяви Оконджо-Ивеала в съобщение за медиите.

Тя предупреди да не се ограничават световните вериги за доставки, като заяви, че подобни действия само ще засилят инфлационния натиск и ще забавят икономическия растеж. "Това, от което се нуждаем, е по-дълбока, по-диверсифицирана и по-малко концентрирана база за производство на стоки и услуги," каза Оконджо-Ивеала.
Забавянето на търговията поставя предизвикателства пред логистичните индустрии, като например контейнерните превози, където най-големите играчи отбелязаха рекордни печалби през последните тримесечия поради високите цени на океанските превози. Някои от тях вече коригират дейността си, за да се настроят за предстоящите по-ниските обеми на работа.
Най-големият контейнерен превозвач в света, базираната в Женева компания Mediterranean Shipping Co., обяви миналата седмица спирането на транстихоокеанска услуга и се позова на "значително намаленото търсене на пратки към западното крайбрежие на САЩ през последните седмици".