ОИСР сви прогнозата за Европа 1,3% вместо с 0,3%

Алваро Перейра, временно изпълняващ длъжността главен икономист в ОИСР

19:18 | 27 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Над фискалната и паричната политика остава надвиснал  и въпроса с енергията. Как градите моделите си при несигурността в енергетиката в икономики като европейската и какъв риск за спад в икономиката и покачване на инфлацията представлява тя?

Имаме сценарий, който всъщност изчислява риска. Важно е да се разбере, особено за Европа,  за какво точно става дума. Ето някои факти. 90% от запасите са попълнени в повечето държави, но целият капацитет е само 100 милиарда кубични метра, а средното потребление през зимата е около 290 милиарда кубични метра. Тост, говорим за значителен недостиг въпреки че страните се опитват да осигурят допълнителни доставки, те вероятно няма да са достатъчни. По наши изчисления, трябва да се намали търсенето в Европа с 10 – 15%, за да се избегнат прекъсвания.

Но ние имаме сценарий, който показва какво ще се случи със световната икономика, ако има прекъсвания  на газа и цените на енергията и особено на газа се покачат с 15%.

Изчислихме, че за Европа, например, растежът ще се понижи с още 1,3%  вместо с 0,3% заложени в основния ни сценарий. Тоест, Европа ще бъде в голяма рецесия или поне в рецесия.

От друга страна ще има допълнителна инфлация от около 1,5% за Европа и още 0,5% за света. Говорим за сценарий, при който ако налице са големи енергийни трудности, ще се стигне до още по-нисък ръст и вероятна рецесия в много държави, а същевременно и повече инфлация.