Mercedes се запасява с части, за да не спира производството при нормиране на газа

„При извънредна ситуация, ако има недостиг на газ, може да заменим значителен обем от него с други изкопаеми горива."

20:42 | 23 септември 2022
Автор: Уилям Уилкс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автопроизводител Mercedes-Benz AG трупа допълнителни наличности от части, които сам произвежда с помощта на природен газ, за да не спира производството още няколко седмици, дори ако властите въведат нормиране на енергоизточниците, пише Уилям Уилкс за Bloomberg.

Германската компания за луксозни автомобили е произвела допълнителни компоненти от своите заводи в Унтертюркхайм, които се използват в скоростни кутии, валове и компоненти на трансмисията, за да увеличи наличностите в заводите си в САЩ и Китай. Това ще позволи на компанията да продължи дейността на съоръженията в Алабама и Пекин, дори ако недостига на гориво в Германия ограничи производството на части там, според директора на производството в Mercedes-Benz Йорг Бюрцер.

„Никой не знае точно какво предстои, зависи от температурите през зимата,“ каза той по време на скорошно интервю. „Увеличихме наличностите на склад в САЩ и Китай“.

Германските автопроизводители се надпреварват с времето преди евентуалното ограничаване в подаването на газ, докато правителството опитва да защити домакинствата и критичната инфраструктура от недостиг. Откакто Русия на практика спря газовите доставки в отговор на подкрепата на Европа за Украйна, най-голямата европейска икономика засили усилията си да запълни своите газохранилища и да си осигури алтернативни доставки преди зимата.

Опасенията от значително свиване на газоподаването бяха облекчени след като нивата на запълване в германските газохранилища надминаха 90%. Страната е най-зависимата от руски газ в Европа и иска да подпише сделки с Катар, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства за доставка на газ и водород.

Освен риска свързан с доставките, промишлеността е изправена и пред рязък скок в цените на суровините предизвикан от поскъпването на електроенергията. Цените на производителите скочиха с рекордните почти 46% през август и доведоха до сериозни съмнения за бъдещата им конкурентоспособност.

Бюрцер заяви, че компанията вече е намалила употребата на природен газ с 10% и може да го понижи с до 50%, ако се налага. В критична ситуация, компанията ще трябва да поддържа доставките на около 10% от обичайните им нива, за да поддържа обичайната си дейност.

„При извънредна ситуация, ако има недостиг на газ, може да заменим значителен обем от него с други изкопаеми горива. Готови сме за тази промяна и можем да я направим незабавно,“ каза още той. „Сигурни сме, че няма да се стигне до ситуация, в която получаваме 0% от обичайните доставки на газ“.

Компанията разполага с кризисна група по енергийни въпроси, която трябва да определи базирани в Германия доставчици, които са застрашени при нормиране на доставки и води разговори с тях да преместят дейността си извън Германия.

„Южна и югозападна Европа е в малко по-различна ситуация относно риска свързан с доставките на газ. Ако има възможности нашите доставчици да преместят производството си, ние ги обсъждаме с тях“, каза Бюрцер.

„Всичко има нужда от газ – пластмаси, стъклени продукти и леярни“.