Поемането на контрола над „Роснефт“ ще постави Германия на труден тест

Рафинериите в източната част на страната зависят от руските доставки

20:20 | 16 септември 2022
Автор: Аларик Найтингейл
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Поемането на контрола над местното подразделение на руската петролна компания „Роснефт“ от Германия ще постави началото на сериозен тест за плановете на Берлин за извънредни ситуации, пише Bloomberg.

"Роснефт Дойчланд" (Rosneft Deutschland GmbH) и "Ер Ен рифайнинг енд маркетинг" (RN Refining & Marketing GmbH), които преминават под контрола на Германия, са третият по големина преработвател на петрол в страната. Те рафинират около 90 милиона барела суров петрол на година. Поне половината от тези барели се преработват в рафинерията в Швет – близо до Берлин, и идват от гигантския руски тръбопровод „Дружба“.

Замяната на тези потоци ще е най-голямото предизвикателство, но Германия трябваше да го предприеме заради плановете си да преустанови вноса от Русия. Заводът, заедно с рафинерията в Люна в югозападната част на страната, обикновено зависят от „Дружба“.

Ако действията на Кремъл на пазара на природен газ са ориентир – Русия преустанови подаването по газопровода „Северен поток“ до Германия като част от конфронтацията си с Европа след нахлуването в Украйна, то може да се наложи двете рафинерии бързо да получат достъп до международния пазар на суров петрол. PCK, която управлява рафинерията в Швет, заяви в петък, че е готова Русия да ограничи потоците като ответна мярка.  

Рафинериите в

Рафинериите в Източна Германия зависят от руските доставки. Графика: Bloomberg 

Има два тръбопровода, които биха позволили на товарите по море да стигнат до Швет и Люна: един през полското пристанище Гданск и друг от Рощок на брега на Балтийско море.

Това обаче означава, че ще има недостиг от около 180 хиляди барела на ден за Швет и Люна, след като Полша вземе количествата, необходими ѝ за нейните собствени нужди, сочат данни на Bloomberg. Линията от Рощок няма капацитет да покрие липсите, но Германия също има обширна мрежа от камиони, влакове и баржи, които могат да пренасят петрол и горива.

Проследяването на танкерите показва увеличение на доставките до Рощок през последните месеци, което потенциално ще даде на рафинериите буфер, ако Русия незабавно прекъсне подаването към „Дружба“.

Освен 54-процентен дял в PCK, „Роснефт“ също така държеше 24-процентен дял от петролната рафинерия "МиРо" (MiRo) в югозападна Германия и 29% от Фобург (Vohburg) в югоизточната част на страната, става ясно от уебсайта на руската компания.

Тези две южни централи се захранват от Трансалпийския тръбопровод, който стига до Германия от Триест – пристанище на адриатическото крайбрежие на Италия. На теория те ще могат да купуват суров петрол на международните пазари с относително по-малко сътресения - при условие че има достатъчно доставки от подходящите барели.