Банките в Ливан ще затворят за неопределено време след обири от гневни вложители

Кредиторите затвориха врати след вълната от въоръжени грабежи, организирани от клиенти, отчаяно търсещи парите си

19:00 | 22 септември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ливанските банки ще останат затворени „за неопределено време“ след поредица от въоръжени грабежи от гневни вложители, които отчаяно искат да получат достъп до спестяванията си, съобщи Financial Times.

Банковата асоциация на страната заяви в четвъртък, че банките ще останат затворени „при липса на гаранции“ за сигурност от държавата. Групата, която представлява повечето банки, цитира "продължаващите рискове за банковите служители и клиенти в клоновете и в светлината на продължаващата атмосфера на подстрекаване".

Банките затвориха вратите си за клиенти след вълна от обири в седем банкови клона миналата седмица, докато тригодишната финансова криза в нацията се задълбочава и ситуацията за много ливанци става все по-ужасна.

Банковият сектор замрази депозитите за повече от две години и постави ограничения върху сумите, които хората могат да изтеглят във време, в което три четвърти от населението е потопено в бедност.

Много ливанци обвиняват финансовия сектор и централната банка за кризата, а през август един мъж привлече широко внимание и обществена подкрепа, след като обра клон на Федералната банка и излезе с 35 000 долара от собствените си пари. Той не е обвинен в престъпление.

В седем отделни инцидента, които изглеждаха като копия на случилото се през август, други недоволни клиенти нахлуха в клонове миналата седмица, размахвайки истински оръжия, техни реплики и пистолети със сачми, изисквайки от касиерите да предадат депозитите им. Някои успяха и осигуриха чанти с пари за семействата си, преди да бъдат задържани или да се укрият. Други бяха арестувани.

Пет от обирите бяха в петък, след което банките обявиха, че ще затворят за три дни, като призоваха правителството да засили сигурността на клоновете. Те трябваше да отворят в четвъртък.

Властите, собствениците на банките и служителите осъдиха обирите. Но активисти и вложители твърдят, че банките и акционерите са спечелили от кризата и дават приоритет на банките пред техните клиенти, които са загубили спестяванията си.

Миналия месец Световната банка публикува доклад, в който обвинява властите на Ливан, че управляват гигантска схема на Понци, която е причинила „безпрецедентна социална и икономическа болка“.

В доклада се казва, че публичните финанси са били използвани за заграбване на държавните ресурси срещу политическо покровителство, създавайки „умишлена“ депресия, добавяйки, че значителна част от спестяванията на хората са били неправилно изразходвани през последните 30 години и с тях е злоупотребявано“.

Въпреки задълбочаващата се криза, разногласните политически партии в Ливан все още не са се разбрали как да съставят правителство четири месеца след парламентарните избори. Бейрут води преговори с МВФ за спасителен пакет от 3 милиарда долара. Предварително споразумение беше постигнато през април, но оттогава процесът не напредна много.

МВФ заяви в четвъртък, че икономиката на средиземноморската нация остава „сериозно потисната заради продължаващата безизходица заради така необходимите икономически реформи и високата несигурност“.

„Въпреки неотложните действия за справяне с дълбоката икономическа и социална криза в Ливан, напредъкът в прилагането на реформите, договорени съгласно априлското споразумение на ниво персонал, остава много бавен“, каза фондът след посещение на служители в Бейрут. „По-специално, повечето от предишните действия не са били изпълнени.“