Русия спира Северен поток 1 докато Западът не отмени санкциите

Газпром първоначално твърдеше, че причината за спирането е техническа

16:40 | 5 септември 2022
Обновен: 16:50 | 5 септември 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Доставките на газ от Русия през Северен поток 1 няма да се възстановят докато „колективният Запад“ не отмени санкциите срещу Москва заради войната в Украйна според изявление от Кремъл, предава Financial Times.

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, обвини санкциите на ЕС, Великобритания и Канада за спирането на газа през основния газопровод, който доставя газ за Германия от Санкт Петербург през Балтийско море.

„Проблемите с доставките на газ възникнаха заради санкциите, наложени от западните държави срещу нашата страна и редица компании“, каза Песков. „Няма други причини за този проблем“.

Коментарите на Песков са най-явната заявка от Кремъл за отмяна на санкциите от страна на ЕС в замяна на възстановяване на потоците от газ към континента.

Държавната руска компания Газпром заяви в петък, че ще спре потоците от газ през Северен поток 1 заради технически проблеми, предизвикани от затрудненията при ремонта на немските турбини в Канада. Немското правителство и ЕС оспорват твърденията за технически неизправности.

„Важно е да се припомни, че има повече от един газопровод от Русия към Европа“, заяви Тим МакФий, говорителят на Европейската комисия по въпросите за енергията. „Ако има технически проблеми, които възпрепятстват доставките на газ през "Северен поток 1", при желание има и други газопроводи, през които може да се доставя газ. Ние обаче не виждаме никакво усилие те да бъдат използвани“.

Еврото падна до 20-годишно дъно спрямо долара, между $0.7 и $0.988 при търговията в Лондон в понеделник – първият ден след изненадващите изявления на Газпром.

Русия все още захранва Европа с газ през съветските газопроводи, които преминават през Украйна и се използват въпреки войната, както и от южния поток през Турция.

Русия не крие, че през последните седмици се опитва да намали подкрепата на блока за Украйна чрез растящата енергийна криза. „Очевидно е, че животът става все по-труден за хората, бизнесите и компаниите в Европа“, каза Песков. „Разбира се, обикновените граждани в тези държави ще имат все повече въпроси към управляващите“.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев беше още по-ясен при изказването си в неделя след като немският канцлер Олаф Шолц обяви пакет от 65 милиарда евро за помощи с цел облекчаване на удара от огромните сметки за енергия.

Медведев, който в момента е заместник-председател на руския Съвет по сигурност, заяви, че Германия се държи като „враг на Русия“ като подкрепя санкциите срещу Москва и снабдява Украйна с оръжия. „Те са обявили хибридна война срещу Русия“, пише Медведев в канала си в Telegram. „И сега този старец е изненадан, че немците имат малък проблем с газа“.