Украйна контраатакува на юг, но светът може само да гадае за мащаба и целите

Украинските сили са превземали села и са постигнали малки териториални придобивки много пъти в миналото, но все още не са демонстрирали способността си да организират голяма офанзива

20:00 | 31 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна започна офанзива към превзетия южен град Херсон, но дали това бележи началото на дългоочакван опит да си върне големи части от територия, изгубени в началото на инвазията на Русия, остава неясно, пише Марк Чемпиън за Bloomberg.

Длъжностни лица в Киев от месеци обещават такава кампания, като същевременно използват американските ракетни системи с голям обсег на действие Himars, за да нарушат руските линии за доставки и комуникации в процеса на подготовка.

Във видео обръщение късно в понеделник президентът Володимир Зеленски отново се ангажира да изтласка руските сили от цялата украинска територия, включително Крим и районите на източния регион Донбас, загубени през 2014 г. Но той също така избягва да коментира подробностите за операциите.

„Някой иска ли да знае какви са плановете ни? Няма да чуете подробности от нито един наистина отговорен човек. Защото това е война“, каза Зеленски. „Но окупаторите трябва да знаят: ние ще ги прогоним до границата."

Зеленски е казал на съюзниците си, че е нетърпелив да постигне значителен напредък преди зимата, според хора, запознати с дискусиите. Някои военни и служители на отбраната в неговата администрация обаче са предпазливи да не действат твърде твърдо и бързо, страхувайки се от последствията, ако натискът не успее.

„Президентът създаде абсолютно ясна стратегия“, насочена към изтласкване на руските войски от цялата украинска територия, каза Михайло Подоляк, съветник на началника на кабинета на Зеленски. Но той добави, че „решенията за конкретни оперативни и тактически действия се вземат само от военните, съгласувано с президента“.

„Военните планират военни операции, оценяват рисковете и целесъобразността от извършването на тези или онези действия“, каза той пред Bloomberg. „Това е ефективна система, която осигурява баланс на взетите решения.“

Министерството на отбраната на Русия потвърди засилване на боевете, но каза, че операцията в южните райони на Херсон и Николаев се е „провалила“, като Украйна е загубила 560 войници, както и танкове и самолети. Тези твърдения са невъзможни за проверка.

Междувременно украинска военна част съобщи на страницата си във Facebook, че е видяла руски войници да отстъпват. Олексий Арестович, военен съветник в администрацията на Зеленски, твърди, че украинските войски са пробили първоначалните линии на руската отбрана близо до Херсон, първият голям град, превзет от Русия след нахлуването й на 24 февруари.

Проруските групи в социалните медии, включително Facebook страницата на наемническата група "Вагнер", също съобщиха за офанзива, идентифицирайки три района, където украинските сили са успели да се придвижат напред, в един случай с 6 км.

Въпреки че инструментите за проследяване на скоростта на артилерийския огън с отворен код потвърдиха значително увеличение на украинската активност в понеделник, нито едно от твърденията, които се появяват, не може да бъде независимо потвърдено. Военни наблюдатели, които следят отблизо войната, споделят, че не могат да се правят заключения какво се случва.

Самите украински служители изглежда не са склонни да говорят за развитието. След като за първи път обяви нова офанзива на множество фронтове, Наталия Хуменюк, говорител на южното командване на военните, изглежда смекчи тона.

„Ние продължаваме позиционните битки и задържаме районите, където стоим, опитвайки се да блокираме врага от това да получи подкрепление“, каза Хуменюк по националната телевизия. „Затова молим хората да се въздържат от обявяване на освободени селища - там има цивилни и врагът може да удари с ракети или от въздуха."

Не е ясна дори целта на нападението. Украинските сили са превземали села и са постигнали малки териториални придобивки много пъти в миналото, но все още не са демонстрирали способността си да организират голяма офанзива.

Зеленски и други украински военни и политически лидери са под натиск да действат. Не само, че времето ще превърне полетата в кал с настъпването на есента, правейки всякакви големи военни маневри по-трудни, но руските сили се окопават и може да се окажат по-трудни за изтласкване на по-късна дата.

В Киев също са силни опасенията, че подкрепата за военните усилия от европейските лидери и по-специално от гласоподавателите може да започне да избледнява през зимата. Президентът на Русия Владимир Путин показа готовност да ограничи износа на газ, за ​​да задълбочи кризата с цените на енергията на континента.

В същото време последиците от провал във всяка голяма контраофанзива могат да бъдат значителни, отваряйки път за руските сили да пробият на свой ред или убеждавайки чуждестранните поддръжници, че малко може да се спечели от продължаването на подкрепата за украинските военни усилия, които не могат да се увенчаят с успех.

Анализаторите  на данни с отворен код спекулираха, че ако Русия бъде прогонена от западния бряг на река Днепър, това ще създаде естествена защитна бариера за нейните сили, но също така ще я принуди да изостави на Украйна оръжията и боеприпасите, които няма да могат да върнат със себе си.

Няма съмнение, че Русия е загрижена, след като е преразположила сили от източния фронт в Донбас, за да защити своя уязвим плацдарм около Херсон, който е на западния бряг на Днепър. Тъй като мостовете са отслабени или разрушени от украинската артилерия с голям обсег, руските командири са принудени да разчитат на понтонни преходи, за да снабдят силите си.

Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на руското окупационно правителство в града, публикува видео във вторник, целящо да увери хората, че Украйна няма да успее. Съобщението беше подкопано от факта, че е заснето във Воронеж, руски град на около 600 км.

Друг заместник-началник на окупационните сили в Херсон, Алексий Ковальов, беше убит в неделя при нападение с огнестрелно оръжие, според руския Следствен комитет. Той е един от най-високопоставените сътрудници на Русия, които са били убити.