Русия подсилва армиите си в опит да съживи спрялата офанзива в Украйна

По-модерно оборудване е на път към фронта, но анализаторите не очакват голяма промяна във военния баланс

20:31 | 29 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия предприема значително укрепване на силите си в Украйна, тъй като кампанията й за осигуряване на територия в източната и южната част на страната е в застой преди планираните плебисцити за анексирането им от Русия, пише The Wall Street Journal.

Поредица от доброволчески батальони, сформирани през последните седмици в цяла Русия, се готвят да бъдат разгърнати в Украйна, твърдят официални лица и военни анализатори, включително голяма нова сухопътна формация, наречена 3-ти армейски корпус, предназначена да подкрепи нова офанзива в Източна Украйна и да подсили войските, задържащи украинското контранастъпление на юг.

Кадри, публикувани онлайн, за които се твърди, че показват обучение на 3-ти армейски корпус в руска военна база в Мулино, на около 400 км източно от Москва, показват модерни оръжия от вид, който рядко се използва в Украйна, казват анализатори. Базираният в САЩ мозъчен тръст Институтът за изучаване на войната обаче омаловажи шансовете на формацията да промени военния баланс в Украйна, като каза в доклад от събота, че „по-доброто оборудване не означава непременно по-ефективни сили, когато личният състав не е добре обучен или дисциплиниран.”

Conflict Intelligence Team, разследваща група с отворен код, публикува в събота снимки на руска военна техника във вагони, включително ракетни системи земя-въздух "Бук" и танкове Т-90, които според нея се насочват към границата на Русия с Източна Украйна, цитирайки данни за влаковете, публикувани от руската железопътна служба.

Натискът за укрепване на руските сили идва, докато кампанията на Москва в Украйна продължава да страда, а Кремъл се бори да намери нови войски, готови да му помогнат да възвърне инерцията във война, която е в седмия си месец. Това идва и в момент, когато Киев продължава да нанася удари срещу руската военна инфраструктура на окупирана територия.

Успоредно с национална кампания за набиране на персонал, насочена към попълване на недостатъчно обучените батальони, свързани с Кремъл военни компании в Русия като частната армия "Вагнер", които водят големи офанзиви в Източна Украйна, претърсват руските затвори за затворници, готови да се бият, според правозащитници и руски медии.

През май Русия премахна възрастовата граница за новобранци, позволявайки на граждани над 40 години да се запишат. В четвъртък президентът Владимир Путин нареди на руската армия да увеличи редиците си със 137 000 войници от 2023 г., увеличавайки броя на войниците до 1,15 милиона от 1,01 милиона, според официални данни.

Пенсионираният адмирал от ВМС на САЩ и чест коментатор за Bloomberg Джеймс Ставридис каза в неделя пред NBC, че ситуацията с войските отразява тежкото положение на Русия и може да насърчи Украйна скоро да предприеме голяма контраофанзива.

„Сега Путин трябва да хвърли нови войски, само за да продължи боя“, каза Ставридис, който преди е служил като върховен съюзнически главнокомандващ на НАТО. „На стратегическо ниво мисля, че той се провали в тази война. Не го виждам да се възстановява, но той все още иска да се съсредоточи върху превземането на Донбас. Това е новата му цел и той се нуждае от нови войници, за да я постигне."

Но кампанията за разширяване на военните редици предизвика напрежение. В Мулино, град с около 13 000 жители, където 3-ти армейски корпус обучава новобранци, жителите се оплакват в социалните медии от мъжете, които се скитат по улиците пияни и тормозят жени.

„Цялото село страда заради тези доброволци“, написа наскоро в руската социална мрежа VK жена, представяща се като Ксения Глотова. „Те се разхождат на групи и тормозят. Би било едно нещо, ако те бяха обучавани и оставаха в базата си. Но те се разхождат пияни от 11 сутринта.”

„Те се гордеят с факта, че отиват там [в Украйна]“, пише друг потребител, Екатерина Хорошавина. „Те казват, че ще ни защитават, но въз основа на това, което видяхме, няма да спим много спокойно.“

Докато нейните сили на изток се подготвят за засилен руски натиск, Украйна продължи да атакува военната инфраструктура в райони, окупирани от руските сили. В неделя кметът в изгнание на контролирания от Русия Мелитопол на юг Иван Федоров каза, че украински удар е поразил голяма руска военна база на територията на автомобилен завод в града.

„Врагът се чувства неспокоен на наша територия“, каза Федоров в телевизионно интервю в неделя. „Разчитаме на това те скоро да напуснат нашия временно окупиран Мелитопол в знак на добра воля.“

Русия не коментира веднага предполагаемия украински удар в Мелитопол, който идва в момент, когато руски служители в Запорожка област и съседен Херсон продължават подготовката за това, което те наричат ​​референдуми по въпроса за присъединяване към Русия. Украйна осъди плановете като незаконно усилие за анексиране на украинска територия, а официални лица в Киев казаха, че жителите на практика ще гласуват под дулата на оръжия.

Войната в източната част на Украйна изпадна в задънена улица, като руските войски бяха изтощени от жестоки офанзиви и украинска съпротива. Украинците имат за цел да спрат руснаците на изток и да търсят пробив на юг.

Има и нарастващо напрежение около най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Повтарящите се обстрели в близост до АЕЦ "Запорожие" завършиха с прекъсване на захранването на централата в четвъртък, за което властите в Москва и Киев се обвиниха взаимно.

Украински работници в централата свързаха отново два реактора в петък, докато инспектори от ядрената агенция на ООН се подготвят за спешно посещение тази седмица след месеци на спорове за достъпа до съоръжението, което е под руска окупация.

Украинският регулатор на ядрената енергетика "Енергоатом" заяви в събота, че Русия е продължила да обстрелва обекта през последния ден. „В момента щетите се разследват“, се казва в съобщението. Русия заяви, че Украйна стои зад обстрела.