Vanguard пуска нов ESG фонд, които изключва спорните активи

Компанията се стреми да отговори на интереса на инвеститорите и да се придържа към новите регулации на ЕС

19:10 | 18 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Vanguard Group разширява предложенията си на пасивни ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление) фондове, залагайки, че подходът за изключване на спорни индустрии ще се хареса на инвеститорите, объркани от други по-сложни продукти, насочени към екологичните, социални и управленски метрики, съобщава Bloomberg.

Инвестиционният гигант за 7,5 трилиона долара ще предложи два борсово търгувани фонда (ETF), свързани с индекси, които проследяват големи корпорации и малки до средни предприятия в Европа и САЩ. С това броят на фондовете, проследяващи индекси в Европа и Великобритания, които изключват производители на оръжия, на петрол и газ, както и компании, които нарушават човешките права, ще достигне 11.

„Искаме да дадем на инвеститорите повече възможности за изграждане на ESG портфейли“, заяви в интервю Фон Йе Чан, ръководител на ESG стратегията на фирмата за Европа. „Част от нашата дългосрочна стратегия е да дадем възможност на нашите клиенти да отразяват своите ESG предпочитания в своите портфейли в допълнение към отделните продукти“, обяснява тя.

Vanguard добавя подобен ETF, докато финансовата индустрия се адаптира към новите правила на Европейския съюз, въведени този месец. Те изискват компаниите да гарантират, че познават предпочитанията на инвеститорите на дребно за устойчивост и да предлагат подходящи ESG продукти. Изискванията са част от усилията на ЕС да трансформира икономиката си, тъй като екстремните наводнения, пожари и суши предоставят ярки доказателства за катастрофалните последици от изменението на климата.

Новото изискване – част от ревизираната Директива на ЕС за пазарите на финансови инструменти – може да стимулира допълнително инвестициите в ESG, посочват от Morningstar. Това е така, тъй като управителите на активи отделят повече ресурси за насочване към инвеститори на дребно, които често са объркани от огромния набор от продукти, налични под етикета ESG.

„Имаше много шум и много нови ESG продукти, които бяха пуснати на пазара“, посочва Чан. „За инвеститорите на дребно това може да бъде объркващо“, добавя тя.

Vanguard планира допълнителни средства за ESG и обмисля пускането на продукт, свързан с опазването на климата, посочват още от компанията.

Стратегията на изключване прави целите на ESG на продукта ясни, обяснява Чан. Това помага да се гарантира, че продуктите ще се придържат към мерките на регулаторите, които предприемат репресии срещу фонд мениджърите, обещаващи повече, отколкото техните ESG продукти могат да предоставят.

Допълненията са най-новите сред предлаганите ESG продукти от Vanguard. Компанията се опитва да отговори на търсенето от страна на инвеститорите. Тя започна да продава четири активно управлявани ESG продукта в Европа през декември и тази седмица доведе до седем броя на базираните в САЩ фондове.