Джоузеф Дейвид от Vanguard за силния долар

Джоузеф Дейвид, главен икономист и главен инвестиционен стратег на Vanguard

16:00 | 20 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Говорим за суровини, за акции, облигации. Да говорим сега за валути. Доларът и силата, която забелязваме у него е изключителна и технически върви към висини, за последно виждани през март 2020г, а преди това през 2016. Ако искаме да видим по-назад, трябва да се върнем 20г в миналото, за да открием толкова силен долар. Какво е това?

Трудно ще има нов ръст. Новият ръст зависи колко далеч действията на Фед са оценени на облигационния пазар. Сега според мен поне, повечето от преоценката на облигационния пазар е завършена.

Отдавна смятаме, че вероятно Фед ще спре като вдигне лихвите с най-много около 3% за този цикъл и това изглежда е общото мнение в момента.

За да имаме продължаващо поскъпване на долара и още действия на облигационния пазар, ще трябва допълнителна преоценка и по-агресивна политика на Фед.

Ако това стане, бихме очаквали да продължи да се ускорява ръстът на заплатите.

Връщам ви пак на акциите. Както казахме по-рано, тази седмица се чудехме кога, но сега виждаме официалната меча корекция при S&P500. При Nasdaq тя вече настъпи. Ранните цели на инвеститорите по време на този спад бяха компаниите с космически високи оценки. Каква е оценката ви на акциите на ръста след натиска от разпродажбите, който вече забелязваме?

Опитваме се гледаме напред към следващите 3 до 5г, а за този период т.нар. нормализация на оценките, както я наричам, се развива напълно от средните пазарни нива, дори при технологичните компании с висок ръст. Повечето от това вече се случва. За съжаление не е напълно завършено.

Така че може да има някаква допълнителна волатилност на пазара в следващите месеци или до 1-2 години.

Но тази пропаст, която очаквахме да се затвори между компаниите с по-висока стойност и тези с висок ръст, явно се стеснява, макар че и двете категории остават негативни през годината. Това е много по-важно за ориентираните към ръст акции.