Toyota и CATL затварят заводи в Съчуан поради влошаване на енергийната криза

Горещината и сушите засягат местните ВЕЦ-ове, които са най-големият източник на електроенергия в провинцията

10:13 | 17 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Toyota Motor Corp. и Contemporary Amperex Technology Co., (CATL) най-големият производител на батерии в света, затварят заводи в китайската провинция Съчуан, тъй като предизвиканата от сушата енергийна криза се влошава, пише Bloomberg

Японският автомобилен производител затвори фабрика в столицата на провинцията Чънду и ще спре дейността си до 20 август, каза говорител на компанията. CATL спря дейността си в един от основните си заводи за литиеви батерии в Ибин до същата дата, съобщи местно бизнес издание.

Съчуан, една от най-гъсто населените провинции на Китай, е силно зависима от водната енергия. Това я прави особено уязвима на горещите вълни и сушата, които повишават търсенето на енергия от климатици и пресушават язовирите, които захранват ВЕЦ-овете. Това е ключов производствен център и също така е важен за производството на материали като полисилиций и литий, които са жизненоважни за енергийния преход.

Югозападната провинция се превърна в ключов център за развитие за производителите на батерии, които се стремят да използват хидроенергията за намаляване на емисиите в производствените си процеси. CATL има около 100 гигавата съществуващ и планиран капацитет в провинцията и е най-големият ѝ след този във Фудзиен, според BloombergNEF.

Спирането на фабрики се случва в нарастващ брой в индустрии от слънчеви панели до топене на алуминий. Volkswagen AG заяви в понеделник, че фабриката му в Ченду е засегната от недостиг на електроенергия, но че очаква само леки забавяния в доставките до клиентите. Foxconn Technology Co. произвежда таблетите iPad в провинцията, но посочи, че засега се наблюдава само ограничено въздействие от сушата.

Местното правителство инструктира фабриките да прекратят дейността си до 20 август, каза Шиори Хашимото, говорител на Toyota. Заводът в Чънду произвежда около 30 000 автомобила годишно, включително Landcruiser Prado, според уебсайта на компанията.

CATL не отговори веднага на изпратено по имейл искане за коментар.

Докато други региони в Китай се справят със съкращения в по-малък мащаб, голяма енергийна криза вероятно ще бъде ограничена най-вече до Съчуан поради неговата уникална зависимост от язовири за електричество. И все пак, това оставя регион с население, подобно на Германия, и икономика, по-голяма от Турция, изправен пред ограничаване на дейността на широк набор от фабрики за почти седмица.

Много китайски провинции разчитат повече на въглища за енергия и генераторите се запасиха с гориво преди настъпване на лятото, тъй като Covid затварянията засягат търсенето. Горещата вълна вече обърна тази тенденция, като потреблението на въглища през първите две седмици на август се повиши с 15% спрямо година по-рано, каза във вторник правителствената агенция за планиране.

Наводненията в северната провинция Шанси, най-големият производител на въглища, водят до затваряне на мини, което може да повлияе на по-широкия пазар на електроенергия, ако продължи.

Температурите в Чънду достигнаха 38 градуса по Целзий в сряда, след като скочиха до над 40 в части от Съчуан във вторник, като влажността прави времето да се чувства по-горещо. Някои офис сгради в града са спрели климатизацията, тъй като недостигът на електроенергия става все по-сериозен, съобщи Securities Times.

Съчуан е основен производител на ориз и царевица и Националният метеорологичен център предупреди тази седмица, че сушата може да навреди на посевите и да попречи на растежа им.

Горещата вълна не се ограничава само до Съчуан, а засяга и по-обширния басейн на река Яндзъ. През следващата седмица се очакват само леки до умерени дъждове, а язовирът Три клисури, най-големият в света, в съседната провинция Хубей, ще изпусне повече вода през следващите пет дни, за да помогне за попълване на средното и долното течение на най-големия воден път в Китай, съобщи държавната агенция Xinhua News.

Спирането на електрозахранването е засегнало повече от 70% от стоманодобивните заводи в Съчуан, които или са спрели производството, или са започнали нормиране, каза Mysteel в бележка тази седмица. Henan Zhongfu Industry Co., фабрика за топене на алуминий, спира производството за една седмица за някои производствени единици в Съчуан.