Без отрицателни лихви има по-малка нужда от кеш: еврото се връща в ЕЦБ

Търсенето на евробанкноти необичайно отбелязва спад в разгара на лятото

20:20 | 16 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Търсенето на евробанкноти намалява, след като Европейската централна банка сложи край на 8-годишния експеримент с отрицателни лихвени проценти, съобщава Bloomberg.

Банкнотите в обращение започват да намаляват в седмицата след 22 юли, когато централните банкери повишиха лихвите. Оттогава насам банкноти на стойност 16,8 милиарда евро са напуснали системата – най-големия спад от началото на 2020 г.

Търсенето на

Търсенето на евробанкноти необичайно се понижава в разгара на лятото, след като ЕЦБ изостави политиката на отрицателни лихви. Графика: Bloomberg 

Въпреки че седмичните финансови отчети на ЕЦБ показват, че спадовете през януари са често срещани след нарастване на търсенето преди коледните празници, те са рядкост в средата на годината. Банковите асоциации в Германия, най-голямата икономика в Европа, твърдят, че краят на политиката на отрицателни лихвени проценти на ЕЦБ може да е една от причините - въпреки че няма убедително обяснение за тенденцията.

„Има приблизително 1-процентен спад на евробанкнотите в обращение (по стойност) през последните 30 дни“, заяви говорител на ЕЦБ. „Това може да се отдаде на банките, които връщат банкноти с по-висока деноминация – главно от 500 и 200 евро – от трезорите към своите сметки в централната банка“, добавя той.

Стойността на банкнотите от 500 евро в обращение се свива с най-много от три години насам през юли, отбелязвайки третия си най-голям спад, откакто ЕЦБ спря издаването им в края на 2018 г., за да предотврати и ограничи използването им за престъпни дейности. Спадът на банкнотите от 200 евро в обращение през миналия месец е най-големият в историята.

Около 1,6 трилиона евро в момента са в обращение, въпреки че само около една пета се използва за трансакции в рамките на 19-членната еврозона, става ясно от проучване на ЕЦБ от миналата година. До 50-процентен дял от банкнотите в обращение се съхраняват физически от домакинства, компании и банки, а останалите се държат извън валутния блок.

Търсенето на

Търсенето на евробанкноти отчита ръст на годишна база в условията на криза или в отговор на неконвенционални политики на ЕЦБ. Графика: Bloomberg 

Когато ЕЦБ за първи път въведе отрицателни лихви през 2014 г., първоначално банките поеха разходите. След това те започнаха да се опитват да ги заобикалят или да ги прехвърлят към клиентите си под формата на такси. Повече от 580 германски заемодатели са събрали такси за депозити от своите клиенти към май, сочат данни на Biallo. Този брой се понижи до 35 през миналата седмица и трябва да достигне нула най-късно до октомври, става ясно още от съобщението.

Промяната в политиката на ЕЦБ може да изкуши някои потребители и компании да изразходват паричните спестявания, които са натрупали през последните години. Финансовите институции, които се запасиха с банкноти, може би правят същото: германският презастраховател Munich Re експериментира със съхраняване на евро в трезори през 2016 г., въпреки че тенденцията не се утвърди напълно.