Как еврозоната може да избегне рецесия, част 2

Анна Титарева, европейски икономист в UBS

22:09 | 11 август 2022
Преводач: Мария Попова

Има ли сценарий, при който еврозоната избягва рецесията? Или към момента тя е неизбежна?

За момента, в базовия ни сценарий ние включваме високи цени на енергията, но няма проблеми с обемите и казваме, че от настоящата гледна точка, растежът вероятно ще е стагниран през втората половина на годината. Отбелязваме и, че ако цената на газа в Германия се повиши и получим новини за налагане на режим на газа, то ще е трудно да избегнем рецесията.

Наистина всичко се върти около газа. Знам, че вие следите и реакцията на корпоративния свят, как големите корпорации в Европа се приспособяват към тази среда чрез наемането на служители, разходите и особено капиталовите разходи. Кои са ключовите факти? Какво ни казват те за корпоративното здраве в Европа?

Ние провеждаме собствено проучване на корпорациите в еврозоната – в Германия, Франция, Италия и Испания. Предходното ни проучване беше направено през февруари преди началото на войната, така че не трябва да забравяме, че тръгваме от по-висока начална точка. Проучването ни от юни и юли показва, че ако вземем под внимание ключовите показатели на планираните капиталови разходи, планираните назначения, ценообразуването и маржовете на печалбата, то при всички показатели очакванията на компаниите са се понижили значително. Не става дума само за отделни компании, това е масов спад във всички сектори и държави.

Мнозина анализатори в началото на годината се концентрираха именно над движенията при капиталовите разходи като подкрепа на бичите настроения относно акциите. Но вие казвате, че тези движения са значително по-умерени. Къде се вижда това най-ясно? Къде има най-голямо отдръпване от капиталовите разходи и промяна в разходните планове?

Ние разглеждаме нещата в малко по-голям мащаб, така че не можем да посочим конкретни сектори. Но двигателят зад това отдръпване е несигурността около прогнозите, несигурността около ситуацията с газа и какво означава тя за някои сектори и тяхното производство.