Търговският излишък на Китай достигна рекорд, след като износът надмина очакванията

Резултатите продължават да се подобряват през юли

12:30 | 7 август 2022
Обновен: 13:28 | 8 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Търговският излишък на Китай се повиши до рекорд, тъй като износът нарасна по-бързо от очакваното, облекчавайки някои опасения относно намаляващото глобално търсене и осигурявайки подкрепа за икономиката, бореща се със спорадични епидемии от Covid и имотни проблеми, пише Bloomberg.

Търговският баланс на Китай се покачи до около 101 милиарда долара през юли, надминавайки предишния рекорд, поставен през юни, според данни на правителството, публикувани в неделя. Това е най-високата стойност откакто започват да се събират данни през 1987 г. Износът в доларово изражение е нараснал с 18% спрямо година по-рано, надминавайки прогнозите на икономистите за ръст от 14,1%.

„Силният ръст на износа продължава да помага на китайската икономика в трудната година, тъй като вътрешното търсене остава ниско“, каза Джан Джуей, президент и главен икономист в Pinpoint Asset Management. Силният растеж повишава доверието в обменния курс на юана, което помага за възпиране на изтичането на капитали, каза той.

Вносът на Китай се е увеличил с 2,3% в сравнение с ръст от 1% през юни. Това е по-ниско от средната оценка за увеличение от 4%, което показва слабо вътрешно търсене. Входящите доставки на стоки, включително соя, природен газ и мед, са намалели на месечна база. Вносът на суров петрол обаче се покачи.

Износът беше важен фактор за растежа на Китай по време на пандемията. Но нарастващата външна несигурност - включително забавящата се световна икономика и високата инфлация в развитите страни - предполагат, че приносът им към икономиката тази година ще отслабне. Това усложнява картината за страната, която вече е под огромно напрежение.

Икономиката на Китай продължи да се възстановява през юли от огнищата на Covid и ограниченията, след като производството и логистиката се подобриха значително. Все пак възстановяването остава крехко заради забавянето в сектора на имотите, все още слабото вътрешно търсене и нови епидемии от вируси.

На заседание на Политбюро миналия месец властите заявиха, че страната трябва да се стреми към „най-добрия възможен резултат“ за икономическия растеж през 2022 г., публикувайки изявление, което не се позовава изрично на целта за растеж от „около 5,5%“, която според икономистите е нереалистична.

През същата седмица висшите лидери на Китай казаха на правителствените служители, че целта трябва да служи като насока, а не като твърда цел, която трябва да бъде достигната на всяка цена, според хора, запознати с въпроса.