„Перфектна буря“ изтри почти $400 милиарда от стойността на големи американски медийни групи

Компаниите, чиято аудитория нарасна по време на пандемията, изпаднаха в немилост пред инвеститорите

11:46 | 5 август 2022
Обновен: 14:45 | 5 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Най-големите медийни компании в САЩ колективно са загубили почти 400 милиарда долара пазарна стойност от началото на годината след като притесненията от рецесията, забавянето на приходите от реклама и тенденциите след пандемията разпалиха „перфектната буря“ за Netflix и неговите колеги, пише Financial Times.

Акциите на големите американски медийни компании са поевтинели средно с 35% от началото на годината, в сравнение с 13% понижение на индекса S&P 500, което води до общи загуби от 380 милиарда долара пазарна капитализация.

Дори след известно възстановяване през последните няколко седмици, цените на акциите на най-големите медийни групи - Disney, Netflix, Comcast, Spotify, Roku, Fox, Paramount, Warner Bros Discovery, The New York Times и News Corp - са намалели средно наполовина от рекордите за всички времена, достигнати по време на пандемията от коронавирус, според анализ на Financial Times.

Ръководители и анализатори посочиха съвкупност от фактори като причината за спукването на подхранвания от Netflix балон в медийните акции.

Тъй като САЩ и други страни излизат от пандемията, хората прекарват повече време навън и по-малко време у дома, в гледане на съдържание. В същото време Netflix разкри, че нейният растеж продължил 1 десетилетие е спрял, което кара инвеститорите да се замислят за перспективите на цялата индустрия.

Тези проблеми съвпаднаха със страховете от рецесия в САЩ, тъй като централните банки повишават лихвените проценти, за да укротят растящата инфлация, а американците трябва да се справят с по-тънки бюджети в домакинствата си.

Рекламата, обикновено е първият разход, който компаниите съкращават при спад. Приходите от реклами вече намаляват, както се вижда от резултатите за второто тримесечие на Snap, Meta и Google.

„Доколко пандемията прецака траекторията на индустрията? Какво е състоянието на икономиката? Доколко хората искат повече да са навън? В момента има толкова много фактори“, каза Рич Грийнфийлд, анализатор в LightShed. „Почти бих го нарекъл перфектната буря, която да взриви стрийминг историята.“

Компаниите, които разчитат най-много на стрийминг и реклама за приходи, са засегнати най-тежко.

Акциите на Roku, която стана известна с продажбата на устройства за стрийминг, но сега генерира повече приходи от реклама в каналите си, са поевтинели с 65 процента тази година и с 83 процента от най-високото ниво за всички времена през юли 2021 г.

„Виждаме, че рекламодателите се притесняват от възможна рецесия и затова намаляват разходите си“, каза главният изпълнителен директор на Roku Антъни Ууд пред инвеститорите миналата седмица.

Майкъл Натансън от медийната консултантска компания MoffettNathanson каза: „Последните резултати на [Roku], подобно на много други през последните няколко години, бяха подкрепени от огромната популярност на стрийминга, което сега избледнява, когато светът се отвори.“

„Преживяваме първата дигитална рекламна рецесия“, добави Натансън, след подхранван от пандемията онлайн рекламен балон, „каквато не сме виждали досега“.

Netflix е втората най-зле представяща се компания след Roku. Акциите ѝ са поевтинели с 62% тази година и с 67% под върховите си стойности през ноември. Spotify, друг пионер в стрийминга, който печели по-голямата част от парите си от абонаменти, е поевтинял с 49% тази година.

След десетилетие на бурен растеж на клиентите Netflix загуби абонати за две поредни тримесечия, което стимулира фундаментална преоценка на индустрията, в която е пионер.

Преди това инвеститорите бяха ентусиазирани от растежа на Netflix, превръщайки компанията в една от най-успешните акции на десетилетието, заедно с Facebook, Amazon и Google. Те третираха Netflix като технологична акция, възнаграждавайки бързия му растеж за сметка на печалбата.

Други медийни групи, като Disney, копираха модела Netflix със свои собствени стрийминг услуги. По този начин те бяха възнаградени с многократно съотношение между цена на акция и печалба, подобно на Netflix и на технологичните компании. Средно в края на миналата година най-големите медийни групи в САЩ търгуваха с цени 49 пъти по-висока спрямо печалбите. Сега това съотношение е спаднало до 19 пъти.

Медийните групи, които все още работят предимно в традиционния бизнес на телевизията и киното, се справят най-добре. Таксите за препредаване – плащанията, които кабелните компании правят за пренасяне на съдържанието на разпространителите – са по-стабилни от рекламата, тъй като договорите често са обвързани с години.

Акциите на Fox, чиито основен източник на приходи са таксите за препредаване на своите новинарски и спортни кабелни канали, са поевтинели само с 9% тази година и с 24% от миналогодишния рекорд за всички времена.

Disney, която прави милиарди долари годишно от тематични паркове и билети за блокбъстър филмите си, в допълнение към стрийминг, отчете спад от 30% тази година. Миналата година акциите на групата се търгуваха със съотношение от повече от 100 пъти спрямо печалбите си. Сега цените са само 45 пъти по-високи от печалбата.

Грийнфийлд от LightShed каза: „Има доста голяма промяна от вярата в бъдещето на стрийминга към признаването на това, че  бъдещето на стрийминга не е толкова печелившо, нито толкова ценно, колкото хората си мислеха.“