Ford планира съкращения на до 8 000 души, за да финансира инвестициите си в електромобили

Изпълнителният директор каза, че печалбата на Ford е незадоволителна заради наличието на „твърде много хора“

14:00 | 21 юли 2022
Обновен: 15:07 | 21 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Ford Motor Co. се готви да съкрати около 8000 работни места през следващите седмици, с което да увеличи печалбите си, за да финансира навлизането си на пазара на електрически превозни средства, предава Bloomberg.

Съкращенията ще бъдат в новосъздаденото звено Ford Blue, отговарящо за производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, както и други операции в цялата компания. Планът все още не е финализиран и подробностите все още могат да се променят.

Този ход ще отбележи значителна стъпка в плана на главния изпълнителен директор Джим Фарли за намаляване на разходите с 3 милиарда долара до 2026 г. Той каза, че иска да трансформира Ford Blue в „двигател на печалбата за цялото предприятие“. През март Farley радикално преструктурира Ford, разделяйки производството на автомобили на две, като създаде звеното „Model e“, за да разшири предлагането на електромобили, и „Ford Blue“, който е фокусиран върху традиционните бензинови автомобили като спортното превозно средство Bronco.

Очаква се съкращенията да дойдат сред служителите на Ford в различни оперативни функции, според запознати. Това ще се случи на етапи, които вероятно ще започнат това лято. Ford има около 31 000 наети работници в САЩ, където се очакват по-голямата част от съкращенията.

Ford отказа да коментира евентуални съкращения на работни места, като каза, че е фокусиран върху преструктурирането на организацията, за да се възползва от растежа на електрическите превозни средства. „Като част от това, ние сме поставили ясни цели за намаляване на нашата структура на разходите, за да гарантираме, че сме напълно конкурентоспособни с най-добрите в индустрията“, каза главният директор по комуникациите Марк Труби в изявление.

Фарли каза, че съкращаването на персонала е ключ към увеличаването на печалбите, които се изпариха след неговия електрически Mustang Mach-E и други модели на фона на нарастващите разходи за стоки и гаранции.

„Имаме твърде много хора“, каза Фарли на автомобилна конференция на Wolfe Research през февруари. „Нашият екип твърдо вярва, че нашите портфейли ICE и BEV не показват задоволителни печалби.“

Акциите на Ford се сринаха с 39% тази година, което е по-лошо от по-широкия пазар, на фона на страховете от инфлацията и проблемите с веригите за доставки, разтърсващи автомобилната индустрия.

През март Фарли увеличи разходите за електромобили до 50 милиарда долара и състави план за изграждане на 2 милиона електрически превозни средства с батерии годишно до 2026 г., въпреки че е продал само 27 140 броя в САЩ миналата година. Миналия месец продажбите на EV на Ford се повишиха със 76,6% спрямо година по-рано, тъй като пуснаха на пазара новия електрически пикап F-150 Lightning.

За да финансира електрическите амбиции на Ford, Фарли каза, че традиционните модели на компанията, работещи с бензин, трябва да печелят повече пари.

„Финансирането за тези 50 милиарда долара идва от нашите основни автомобилни операции“, каза Фарли в мартенско интервю за Bloomberg Television. „Ето защо създадохме отделна група, наречена Ford Blue, защото имаме нужда те да бъдат по-печеливши.“