Еврото се срина до 20-годишно дъно, като се приближи до паритет с долара

Паритетът вече е само въпрос на време: Mizuho

15:05 | 5 юли 2022
Обновен: 18:23 | 5 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Еврото се понижи до 20-годишно дъно спрямо щатския долар, тъй като търговците залагат, че Европейската централна банка ще забави повишаването на лихвените проценти, заради риска икономиката да изпадне в рецесия, пише Bloomberg. 

Общата валута спадна с 1,4% до 1,0281 долара, което е най-слабото й ниво от декември 2002 г. насам. Загубите дойдоха, след като паричните пазари продължиха да намаляват залозите за затягане на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, тъй като перспективите за растежа в региона се помрачават, а сега търговците наблюдават перспективата за недостиг на газ, тъй като Русия намалява доставките.

Последиците от войната в Украйна възпрепятстват способността на ЕЦБ да повишава лихвените проценти толкова бързо, колкото Фед, въпреки рекордната инфлация, увеличаваща лихвения диференциал. Според модела на Bloomberg за ценообразуване на опции има 60% вероятност валутата да достигне паритет спрямо долара до края на годината, при 46% в понеделник.

"Паритетът вече е само въпрос на време", каза Нийл Джоунс, ръководител на отдела за валутни продажби на финансови институции в Mizuho. 


Еврото спада до най-ниското си ниво от 2002 г. насам на фона на силния долар

Трейдърите залагат, че ЕЦБ ще започне първия си цикъл на затягане на лихвите от десетилетие по-късно този месец с увеличение от 25 базисни пункта. За разлика от тях Фед вече повиши лихвените проценти със 150 базисни пункта, като пазарите оценяват 80% вероятност за повишение със 75 базисни пункта на срещата през юли.

"Трудно е да се каже нещо положително за еврото", заяви Доминик Бънинг, ръководител на отдела за европейски валутни изследвания в HSBC. "Тъй като ЕЦБ се придържа към линията си, че през юли ще видим само повишение с 25 базисни точки - в момент, когато другите повишават много по-бързо - и изчаква септември, за да осигури по-бързо затягане, има и малка подкрепа, идваща от по-високата доходност." 

Трейдърите на паричния пазар залагат, че ЕЦБ ще осигури около 140 базисни пункта през тази година, което е спад спрямо над 190 базисни пункта преди почти три седмици. Преоценката набра скорост след поредицата от слаби икономически данни през миналата седмица, като във вторник трейдърите отново намалиха залозите, след като френският PMI индекс в сферата на услугите беше ревизиран надолу. 

Инвеститорите бяха по-предпазливи по отношение на еврото и поради риска от т.нар. фрагментация, при която икономически по-слабите държави отбелязват неоправдан скок на разходите по заеми при затягане на финансовите условия. Очаква се ЕЦБ да представи допълнителни подробности за нов инструмент за обезпечаване на дълга на по-уязвимите държави на заседанието си по-късно този месец.

Според трима базирани в Европа трейдъри загубите във вторник бяха подсилени от слабата ликвидност и продажбите по линия на еврото и швейцарския франк. Еврото се понижи с цели 0,9% спрямо швейцарския франк до 0,99251, което е най-ниското му ниво от 2015 г. насам. 

"Валутният пазар не се е възстановил до пълната си ликвидност предвид почивните дни в САЩ", заяви Джоунс от Mizuho. "Всеки определен размер на търговията вероятно ще окаже по-голямо влияние върху движението на пазара".