Европейският газ поскъпва - стачка в Норвегия засилва опасенията за доставките

Около 13% от дневния износ на газ от Норвегия е застрашен заради предстояща стачка

17:40 | 4 юли 2022
Обновен: 18:36 | 4 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Природният газ в Европа поскъпна, тъй като планираните стачки в Норвегия заплашват да затегнат още повече пазара, който вече се задъхва от намаляването на доставките от Русия. Бенчмарковите фючърси поскъпнаха с 4,9 % след три последователни седмични ръста. Около 13% от дневния износ на газ от Норвегия е застрашен на фона на плановете за засилване на предстояща стачка на мениджърите, предупреди през уикенда петролното и газовото лоби на страната. Три находища ще бъдат затворени от стачката, която започва във вторник, а планираните действия на следващия ден ще изключат още три проекта, пише Bloomberg. 

Норвежките доставки стават все по-важни за континента, след като доставките от най-големия доставчик Русия се сринаха на фона на инвазията в Украйна и последвалите санкции срещу Москва. Въздействието се разпространява в европейската икономика, като вреди на индустриите, които не могат да прехвърлят увеличените разходи за гориво на крайните потребители. 

При цени на тези нива "няма съмнение, че сме навлезли в територия на разрушаване на търсенето, което в крайна сметка може да помогне за стабилизирането на пазара", заяви Оле Хансен, ръководител на отдел "Стокови стратегии" в Saxo Bank A/S. "В краткосрочен план и с оглед на това, че изтерзаните и смазани търговци все по-често изключват екраните си, за да излязат в отпуск, може да станем свидетели на по-ниска активност, като новинарските потоци ще диктуват нивото на волатилност."

European Gas

Фючърсите на холандския газ с предварителен месечен период на доставка, европейският бенчмарк, бяха на ниво 155 евро за мегаватчас в 10:33 ч. в Амстердам, което е най-високото ниво в рамките на деня от 10 март насам. Еквивалентът в Обединеното кралство се повиши с до 10%.

Унищожаване на търсенето
Основните промишлени отрасли в европейския енергиен център Германия могат да бъдат изправени пред колапс заради съкращаване на доставките на газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди започващите в понеделник кризисни преговори с канцлера Олаф Шолц. Енергийният срив вече води до рекордно висока инфлация и може да доведе до социални и трудови вълнения, заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите, в интервю за вестник Bild am Sonntag.

Русия е намалила доставките по най-големия си газопровод "Северен поток" с 60%, а през следващата седмица е планирано пълното му спиране за профилактика. Германия изрази съмнения, че връзката ще възобнови доставките след приключването на работите.

Промишленият сектор на Германия, чийто дял в търсенето на газ е 35-40 %, изглежда особено уязвим от потенциалния риск от спиране на потоците от Русия, тъй като запасите за зимното отопление на домакинствата ще бъдат приоритизирани, заявиха анализатори от Bloomberg Intelligence. 

Въпреки че електроцентралите разполагат с известна гъвкавост за преминаване към други горива, пълното спиране на руските доставки за Германия през август би довело до намаляване на търсенето с 20-25 млрд. куб. м, или 27% в сравнение с 2021 г., казаха те.