Много големи икономики ще изпаднат в рецесия през следващата година

Германия отбелязва първи месечен търговски дефицит от 1991 г. насам

11:00 | 4 юли 2022
Обновен: 15:09 | 4 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия отчете първия си месечен търговски дефицит от три десетилетия насам, след като износът неочаквано намаля през май. Дефицитът от 1 млрд. евро е първият от 1991 г. насам. Трансграничните продажби са намалели с 0,5 % в сравнение с прогнозата на икономистите за ръст от 0,7 %. В същото време вносът нарасна с 2,7%, което е много повече от очакваното, пише Bloomberg. Новината дойде на фона на прогнозата на брокерската къща Nomura Holdings Inc., че много големи икономики ще изпаднат в рецесия през следващата година. Очакванията са, че еврозоната, Обединеното кралство, Япония, Южна Корея, Австралия и Канада да изпаднат в рецесия заедно със САЩ,

Germany

Нахлуването на Русия в Украйна и свързаните с Covid ограничения в Китай предизвикват хаос в международните вериги за доставки, което има значителни последици за ориентираната към износ икономика на Германия. 

Междувременно според прогнозите на Nomura Holdings Inc. много от големите икономики ще навлязат в рецесия през следващите 12 месеца на фона на затягането на правителствените политики и повишаването на разходите за живот, което ще тласне световната икономика към синхронизирано забавяне на растежа.

Брокерската къща очаква еврозоната, Обединеното кралство, Япония, Южна Корея, Австралия и Канада да изпаднат в рецесия заедно със САЩ, заявиха Роб Суббараман и Си Ин Тох от Nomura в изследователска бележка.

Въпреки това централните банки, които искат да възстановят доверието си в контрола на инфлацията, вероятно ще сгрешат, като не затягат политиката прекалено много, дори ако това пожертва растежа, преди да намалят лихвите през 2023 г., казаха те.

"Все повече признаци, че световната икономика навлиза в синхронизирано забавяне на растежа, което означава, че страните вече не могат да разчитат на възстановяване на износа за растеж, също ни накараха да прогнозираме множество рецесии", пишат те.  

Високата инфлация вероятно ще се задържи, тъй като ценовият натиск се разпространи отвъд стоките към елементите на услугите, наемите и заплатите, се казва в бележката. 

Дълбочината на рецесията ще бъде различна в различните държави. В САЩ Nomura прогнозира плитка, но дълга рецесия от пет тримесечия, започваща от последното тримесечие на тази година. В Европа рецесията може да бъде много по-дълбока, ако Русия напълно спре доставките на газ за Европа, смятат икономистите. 

Според Nomura икономиките на САЩ и еврозоната ще се свият с 1% през 2023 г.

За средните по големина икономики, включително Австралия, Канада и Южна Корея, съществува риск от по-дълбока от прогнозираната рецесия, ако повишаването на лихвените проценти предизвика срив на жилищния пазар, казаха те. Най-силен ранен удар се очаква да понесе Корея с 2,2% спад през третото тримесечие на тази година.

Прогнозите са, че Япония ще има най-леката рецесия от групата благодарение на продължаващата политическа подкрепа и забавеното икономическо възстановяване, допълват те.

Китай е изключение, тъй като икономиката му се възстановява с помощта на стимулираща политика, въпреки че остава в риск от подновяване на ограниченията, докато Пекин се придържа към стратегията си за Covid нула.