Страхове от рецесия върнаха цената на пшеницата до нивата от преди войната

Два американски доклада показаха, че реколтата от зърно ще бъде по-голяма от очакваната

10:15 | 2 юли 2022
Обновен: 13:27 | 2 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фючърсите на пшеницата в САЩ поевтиняха и завършиха седмицата на равнища, които трейдърите не бяха виждали от преди нахлуването на Русия в Украйна. Те се опасяват, че все по-сериозните тревоги от глобална рецесия може да се отразят и на търсенето на селскостопанска продукция, пише Bloomberg.  

Два ключови доклада от Министерството на земеделието на САЩ в четвъртък показват по-големи от очакваните реколти на зърно. Това намалява страховете от евентуален недостиг на суровината.

Въпреки че продължава несигурността относно това как войната ще се отрази на износа, нарастват опасенията, че рецесията може да намали търсенето на зърнени култури. Фючърсите се понижиха от почти рекордните върхове на които се търгуваха, което може да помогне за спиране на инфлацията на храните. Този петък обаче търговците бяха заети с позициониране преди тридневния празничен уикенд в САЩ.

„В момента не могат да се намерят купувачи“, казва Арлан Съдърман, главен икономист суровини в StoneX. „Всичко е въпрос на сигнали от графиките за търговия и импулс. Никой не иска да върви срещу пазара“.

Дори цената на соята се срина, въпреки че Министерството на земеделието на САЩ изчислява, че са засети по-малки площи от първоначално очакваното. Ако бъдат реализирани, тези посеви ще донесат третата най-голяма регистрирана реколта.

Най-активно търгуваният бенчмарк за пшеница се понижи с 4,9% до 8,41 долара за бушел в Чикаго, което е най-ниското ниво от 18 февруари, няколко дни преди инвазията да преобърне суровинните пазари. Фючърсите скочиха до най-високата стойност за всички времена от 13,635 долара за бушел в началото на март, стимулирайки скока в разходите за храна, натрупването на зърно и широко разпространения страх от сериозен недостиг на доставки.

Както царевицата, така и соята завършиха търговския ден на най-ниските си нива от края на януари. Соевото масло, което се използва за преработка на храни и производство на щадящ климата дизел също поевтиня до подобни нива. Соевото брашно, което се използва за хранене на прасета и пилета, отбеляза най-големият си спад от почти година и загуби 4,1%,.

Юли е важна част от годината, защото тогава започва жътвата в голяма част от северното полукълбо и износът се ускорява. Руската инвазия в ключовия производител Украйна вече засегна продажбите и сега вниманието е насочено към това как войната ще засегне доставките от новия сезон и доколко останалите страни могат да запълнят празнотите, пише Bloomberg.

Украйна започна да изнася всичко, което може, с железопътен и речен транспорт, тъй като морските пристанища са блокирани. В същото време Русия е напът да прибере една от най-големите си реколти в историята, въпреки че логистични и финансови ограничения, свързани с войната, поставят под въпрос колко от нея може да продаде.

Темпът на продажби от Черно море, което в исторически план съставлява една четвърт от световната търговия, може да е в центъра на вниманието повече от всякога. Въпреки спадовете в последно време цените на пшеницата са много по-високи от нормалното за това време от годината. Това допринася за поскъпването на храните и кара световните лидери да обещават да направят повече в борбата с кризата с глада.