Металите записват най-лошото тримесечие от 2008 г. заради очакваната рецесия

Индексът на Лондонската метална борса се понижи с 23% от края на март

09:00 | 30 юни 2022
Обновен: 13:24 | 30 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните метали се насочиха към най-големия тримесечен спад след световната финансова криза през 2008 г., тъй като китайската икономика се възстановява само постепенно и страховете от световна рецесия се засилват, предаде Bloomberg.

Индексът на Лондонската борса за метали (LME) се понижи с 23% от края на март, въпреки че спадът се увеличи поради скока на цените през март след инвазията на Русия в Украйна. Калаят се представя най-слабо, като поевтиня с 38%, докато алуминият губи около една трета, а медта - около една пета от цената си.

Показателят за активността на китайските заводи се разшири през юни за първи път от февруари, тъй като ограниченията заради Covid бяха облекчени. Подобрението обаче беше доста приглушено и слабият пазар на имоти продължава да тежи върху търсенето на метали. Политиката за нулев Covid също остава непокътната, въпреки облекчаването на правилата за карантина, което означава, че има постоянен риск от повече ограничения, ако броят на случаите се увеличи отново.

Надвисналата заплаха от рецесия в САЩ, а може би дори в световен мащаб, също продължава да тежи на пазара. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и други централни банкери предупредиха, че светът преминава към режим на по-висока инфлация на годишния форум на Европейската централна банка в Португалия. Най-малкото големите икономики се насочват към забавяне, което ще намали строителната дейност.

В четвъртък металите поевтиняха. Цинкът падна с 1,3% до 3315 долара за тон на LME към 11:37 часа в Шанхай. Цената на медта се понижи с 0,1% до $8,390, калай – с 0,1%, а алуминият е стабилен. Въпреки големия спад през тримесечието, LMEX е спаднал само с 12% от началото на годината.