Поевтиняването на суровините лишава развиващите се пазари от единственото им предимство

Цените на суровините са били на милостта на опасенията за глобалния растеж, тъй като политиците имат само една основна цел - да укротят непроходимата инфлация

16:40 | 24 юни 2022
Обновен: 16:54 | 24 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-популярният залог на нововъзникващите пазари през тази година – залогът на страните износителки на суровини започва да губи своята привлекателност.

Валутите и облигациите на Бразилия, Мексико и Южна Африка бяха най-добре представящите се сред развиващите се страни през първите пет месеца на 2022 г., тъй като цените на суровините скочиха до небето след инвазията на Русия в Украйна. Tози месец те започнаха да изостават, след като нарастват опасенията от глобална рецесия и блокадите заради Covid в Китай изпратиха измерител на Bloomberg за цените на суровините с 10% под осемгодишния връх, който той беше достигнал в началото на годината, пише Bloomberg.

Затихването на воденото от суровини оживление идва в решаващ момент за инвеститорите в нововъзникващите пазари, тъй като затягането на паричната политика от Федералния резерв намалява ликвидността и влошава перспективите за по-рисковите активи. Те няма къде да се скрият, тъй като другата половина от развиващия се свят - вносителите на суровини главно в Азия - също стават свидетели на разпродажба на фона на упоритата инфлация и забавените планове за повишаване на лихвите.

„Вече сме по-близо до края на бума на суровините на нововъзникващите пазари, отколкото до началото или дори до средата“, казва Тод Шуберт, ръководител на изследванията за фиксирани доходи в Bank of Singapore. „Нарастващият риск от тежък икономически спад на града ще намали допълнително търсенето на широка гама от суровини.

Бразилският реал, който поскъпна с 18% от началото на годината до май, загуби около 10% от стойността си през юни. Подобен обрат се случи с чилийското и колумбийското песо и южноафриканския ранд. Техните загуби изпратиха валутния показател на развиващите се пазари към най-лошите тримесечни загуби от повече от две години.

„Бих бил по-внимателен по отношение на суровинните валути в момента, тъй като изглежда, че по-бавният глобален растеж и очакванията за връх на инфлацията в световен мащаб продължават да тежат върху пространството на суровините“, казва Галвин Чиа, EM FX стратег в Natwest Markets в Сингапур.

Citigroup Inc. призовава инвеститорите да залагат на по-нататъшни печалби на долара спрямо развиващите се валути, които „може да очакват по-широк спад при понижаване на цените на суровините“, пишат стратези в доклад публикуван в четвъртък.

„Устойчивите цени на суровините и високите разминавания в лихвите са благоприятни за валутите на страните от Латинска Америка“ спрямо другите региони, пишат те. „Това разграничение може да започне да се размива с опасенията за растежа, които натежават и върху цените на суровините“.

Цените на суровините са били на милостта на опасенията за глобалния растеж, тъй като политиците имат само една основна цел - да укротят непроходимата инфлация - дори с риск да насочат икономиките към рецесия. Това кара някои инвеститори да казват, че оттук нататък загубите само ще се задълбочат.

„Ако говорим за суровинните валути в Латинска Америка, най-добрите времена за тях вече са в миналото. представянето“, казва Витолд Барке, базиран в Копенхаген старши макростратег в Nordea Investment, като добавя, че мениджърът на активи е намалил експозицията към кредитния риск в региона чрез суапове за кредитно неизпълнение.