Войната и стагфлацията нанасят сурови удари на глобалната икономика

Междувременно възстановяването след коронавирусната пандемия се забавя

14:30 | 18 април 2022
Обновен: 16:34 | 18 април 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/BloombergAn e
Снимка: Angel Garcia/BloombergAn e

Двойната заплаха от забавянето на растежа и високата инфлация - или стагфлацията, ще удари световната икономика тази година на фона на продължаващата война в Украйна, която допълнително забавя възстановяването от коронавирусната пандемия, става ясно от проучване на Financial Times.

Нарастващият ценови натиск, забавеният растеж и отслабването на доверието са пречка за повечето страни според индекса Brookings-FT.

В резултат на това политиците и централните банкери ще се изправят пред “сурови предизвикателства”, заяви Есвар Прасад, старши сътрудник в Brookings Institution.

Очаква се тази седмица Международният валутен фонд да понижи прогнозите си за икономиките на повечето страни, докато финансовите министри и централните банкери се събират за пролетните срещи на фонда и Световната банка, за да обсъдят какви действия да предприемат на фона на по-мрачните икономически перспективи.

Политиците и централните банкери трябва да решат как да отговорят на продължаващия ръст на цените и опасността от повишаване на лихвените проценти в момент, когато нивата на дълга вече са високи.

Миналата седмица Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, определи войната в Украйна като “огромна крачка назад” за глобалната икономика.

Възстановяването от

Възстановяването от коронавирусната пандемия се забави още преди войната в Украйна. Графика: Brookings/FT

Според Прасад има риск 2022 г. да се превърне в “напрегнат период на геополитическо преструктуриране, постоянни трусове при веригите на доставка и волатилност на финансовите пазари - всичко това на фона на нарастващ инфлационен натиск и ограничено пространство за промяна на политиката”.

Индексът Brookings-FT, проследяващ глобалното икономическо възстановяване (The Brookings-FT Tracking Index for the Global Economic Recovery - Tiger), сравнява показателите за реалната активност, финансовите пазари и увереността с техните исторически средни нива както за глобалната икономика, така и за отделните страни, и разглежда степенна, в която данните за настоящия период са по-добри или по-слаби от нормалното.

Индексът се публикува два пъти годишно и показва значителна загуба на инерция на растеж от края на 2021 г. в развитите и развиващите се икономики, като нивата на увереност също се понижават спрямо върховите си стойности, а представянето на финансовите пазари се влошава.

Всеки от трите големи икономически блока в света е изправен пред трудности, посочва Прасад. Въпреки че разходите в САЩ са устойчиви и пазарът на труда се завърна към предпандемичните условия, инфлацията създава големи предизвикателства пред мандата на Федералния резерв за ценова стабилност. Темпът на нарастване на цените достигна 40-годишен връх от 8,5% през март.

“Има реален риск Фед да изгуби контрол върху инфлацията и да бъде принуден да премине към по-агресивно затягане на политиката от това, което първоначално сигнализира, увеличавайки възможността за значително забавяне на растежа през 2023 г.”, коментира Прасад.

Проблемите на Китай произтичат от желанието на страната да се придържа към стратегията си за нулев брой на случаи на Covid на фона на ръст на заболелите с по-заразния вариант Омикрон. Мерките, включително тежките ограничения в Шанхай, заплашват потребителските разходи, инвестициите и производството, докато потенциално разхлабване на монетарната политика отново би увеличило дългосрочните рискове за финансовата стабилност.

Междувременно страната публикува резултатите си за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 2022 г., като отчете неочаквано силен растеж от 4,8%. Това е по-бърз темп спрямо 4-процентния ръст, регистриран през предходното тримесечие, и над 4,6-процентния ръст, прогнозиран от икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal.

В Европа, която е най-изложена на последици от украинския конфликт и се бори да ограничи зависимостта си от руски енергийни продукти, нивата на увереност се понижават рязко.

Индикаторите за

Индикаторите за финансовите пазари отслабват след силната 2021 г. Графика: Brookings/FT

Прасад заяви, че няма лесни политически решения, а желанието за действия изглежда е ограничено.

"Поддържането на умерен растеж на глобалната икономика ще изисква съгласувани действия за решаване на коренните проблеми, включително мерки за ограничаване на трусовете, предизвикани от пандемията; стъпки за намаляване на геополитическото напрежение; целенасочена подкрепа като разходи за инфраструктура за повишаване на производителността дългосрочно, а не просто увеличаване на краткосрочното търсене", посочва експертът.